Ден на българското кино в Derida Stage

13 януари 2024

На 13 януари празнуваме деня на българското кино и по повода Derida Stage са подготвили специална програма от български филми, с които да честваме големия празник. Даваме начало още в 11:00 с детско късометражно кино и среща с екипа им. 

Сашето с кинокамерата

Сашето е любопитно хлапе, което мечтае да стане режисьор и непрекъснато снима със своята камера. Заедно със своя най-добър приятел, Митака, се впускат в мистериозно приключение, завършващо с неочакван край. Късометражният филм е за детската същност, упорство и приключенски дух.

Аз печеля

Триминутно филмче, което ни задава въпроса: кой ще спечели битката на въображението?

Към бъдещето

Физикът Асен вярва във възможността за пътуване във времето, което за други е силен признак на лудост. Всичко поема в нова посока, когато един ден се появява П.42 – човек от бъдещето. Тяхното приключение повдига фундаментален въпрос в съзнанието на Асен – кое време е неговото?

Продължаваме в 14:30 със специална селекция на Националния филмов център с отличените филми от изминалата 2023година на фестивалите за игрално кино Златна роза и документално и анимационно кино Златен ритон. 

Следа, 2022, режисьор Аспарух Петров

Млад писател посвещава нощите си на лов на заплетени фрази със своята химикалка. В момента, в който той се сблъсква с бременността на жена си, светът му се разпада. Връхлитат го скрити страхове и болезнени спомени, той има нужда да проследи какво липсва.

Обезличаване, 2022, режисьор Спартак Йорданов

Филмът интерпретира темата за загубата на личността, т.нар. деперсонализация – състояние, при което индивидът губи способността да чувства образа за самия себе си, емоциите, дори и тялото си. Светът на филма се създава чрез движението на пигмента, боята, флуида посредством техниката „живопис под камера“. Събитията преливат едно в друго, израждат се в логиката на някакъв неотменим и неестествен произвол. Метаморфозата им сблъсква еволютивния ход с неговата противоположност – дървото израства и заравя короната си обратно в земята, светът се връща към първичната материя, консуматорът бива консумиран.

Тихо в снега, 2023, режисьор Стефан Ганов

Екзистенциален и магичен филм, показващ не само междуличностната, но и дълбоката изначална връзка с живота и смъртта. Хипнотичното настроение на кадрите, поезията и музиката на филма създават емоционално наситена атмосфера. Филмът е вдъхновен и съдържа стихове на Борис Христов, който е драматургичен консултант, автор и изпълнител на музиката на филма.

Последният филм от селекцията е Кино екстремисти на Боя Харизанова. Филм за българските кино пионери, за онези, които проправят „трънливия път“ на българския филм. Всеки от тях има изключително интересна съдба, като в нашия разказ ние застъпваме донякъде биографиите им, но най-вече разкриваме тяхната неуморна работа и несломимо желание да правят кино, трудностите, вълнението. Филмите част от тази селекция са с вход свободен.

В края на деня гледаме две по-актуални български филмови заглавия, а именно Анна от 17:00, чиято прожекция е придружена и от среща с екипа и Уроците на Блага от 19:30.

Анна

Филмът разказва за успешната разследваща журналистка Анна, която мечтае за собствено дете. В отсъствието на партньор, тя решава да забременее от анонимен донор. В същото време работата ѝ я отвежда при многодетно ромско семейство, към което тя постепенно се привързва. Неочаквано, болезнена житейска ситуация изправя Анна пред морален избор. Въпреки колебанията си тя успява да преодолее себе си и да вземе най-трудното решение.

Уроците на Блага

Когато пенсионираната учителка Блага става жертва на телефонна измама, тя остава без спестяванията си и без пари за гроба на покойния си съпруг. Останала само с една частна ученичка, учителката осъзнава, че няма начин да оцелее.Тогава Блага получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена бавно започва да прекрачва всичките си принципи и да навлиза в свят, от който няма връщане назад.