Филмите ще се прожектират в залата на библиотека Захарий Княжески. Входът е свободен.

12 май:
Откриване на Панорамата
16:00

Адреналин и турбуленция
Унгария, 2009, 48’ • Реж. Андраш Колман
“Аеробатиката с параплан за мен е танц в триизмерното пространство. Когато набера височина и скорост и започна изпълнението на серии от сложни маневри, стигам до върха на усещането, че живея. Тогава аз и крилото ставаме едно” – казва един от авторите на филма. Героите му са най-големите светила в света, а между тях е и българинът Веселин Овчаров, един от операторите на уникалните въздушни кадри.
17:00

Далеко на север
Канада, 2008, 63’ • Реж. Франк Уолф
Киноразказ на канадския режисьор и оператор Франк Уолф и непритежаващия никакъв опит негов приятел Таку Хокояма за невероятното им пътешествие с каяци от Портейдж и Мейн в Уинипег до околностите на Пари Саунд в Онтарио – общо 3100 километра за 75 дни. Двамата преминават през гористата пустош Бъриъл на границата между САЩ и Канада, където са запазени 25% от древните девствени гори на Земята. С дълбоко съзнание за мисия, Франк и Таку бият тревога, защото с този район започват да свързват намеренията си представители на минната индустрия и електродобива. Филм с високо качество на природозащитна тема.
17:48

Червено злато
САЩ, 2008, 55’ • Реж. Травис Ръмъл, Бен Найт, Лоурън Оукс
Представете си реката Сокай в Аляска, която създава най-благоприятни възможности за размножаване и живот на сьомгата, където всяка година се раждат милиони риби. А сега си представете как точно до нея е разположена една от най-големите мини в света за добив на мед и злато. Какво ще изберете? След 70 дни в Бристъл бей, след разказите от първа ръка, след видяното и почувстваното, авторите на филма бият тревога, за да бъде спасено мястото от алчни посегателства.
19:05

Голешово
Великобритания/България, 2008, 34’ • Реж. Илиан Метев
Цветущото и пълно с живот някога село Голешово, което се намира в полите на граничната планина Славянка, сега е обречено на доизживяване. Разказ на живеещия в Англия млад български режисьор Илиан Метев за проблемите на обезлюдяването.
20:00

Отвъд скалната стена
Италия, 2009, 36’ • Реж. Елио Орланди
Алпинизмът и катеренето означават удоволствие, увлечение, спокойствие, волен дух, споделена страст, взаимно уважение и още много неща, които като цяло могат да бъдат наречени чудесен житейски опит. Но какво означава той извън скалната стена, във всекидневния живот, където също има други, също много важни неща? Авторът на филма има стотици изкачвания в Алпите и Доломитите и десетина премиери в Патагония.
20:34

13 май:
Ледените воини
Полша, 2008, 54’ • Реж. Кшищоф Виелицки, Йен Шероки
Поляците са родоначалници на зимния алпинизъм в Хималаите, както и автори на зимните премиери на 8 от изкачените досега през този сезон 9 осемхилядника. Поглед към първите зимни успехи на Еверест, Кангчендзьонга, Лхотце, Чо Ойю, Дхаулагири, Манаслу, Анапурна и Шиша Пангма, от серията Полските Хималаи.
17:00

Похлопване на райските врати
Чехия, 2008, 26’ • Реж. Робин Калета
Мнозина смятат, че base jumping-ът – скачане с парашут от постоянни, нелетящи, обекти (скали, антени, мостове и сгради), е сред най-адреналиновите човешки дейности. След този филм с участието на най-добрите джъмпъри в света, ще се убедите, че споменатото в началото е абсолютно вярно.
17:54

Карстенс – седмият връх
Словакия, 2008, 45’ • Реж. Павол Барабаш
Снежна планина в джунглите на Нова Гвинея, масив, който спира дъха, когато се появи от облаците. Това е Карстенс Пирамид или Ириан Джайя (4884 m) – най-високата точка на Австралия и Океания, от колекцията “Seven summits”, включваща всички континентални първенци. Изкачен за първи път от легендарния Хайнрих Харер (известен и с книгата “Седем години в Тибет”) през 1962 г., той и до днес привлича вниманието като една от най-екзотичните и най-труднодостъпните точки на планетата. Този път до него и до местата, населени с легендарното племе дамал, стига камерата на изключителния словашки оператор и режисьор Павол Барабаш.
18:20

Поколения
САЩ, 2009, 17’ • Реж. Стийв Джоунз, Тод Джоунз, Кори Гейвит, Дърк Колинс
Глобалното затопляне на Земята през призмата на случващото се в най-големите зимни курорти. Филм на студията “Teton Gravity research” за ефекта от промените в климата.
19:20

Дървеният килим
Иран, 2008, 20’ • Реж. Абдулрахман Мирани
Пороищата и придошлите води разрушават моста край планинското селище Керманшах, близо до границата с Ирак. Възстановяването му е тежко и продължително, за него работят всички, дори и с най-примитивни средства.
19:37

По стъпките на Фритьоф Нансен. Прекосяване на Франц-Йосифова Земя
Норвегия, 2009, 53’ • Реж. Бьорге Аусланд, Томас Улрих
Полярният пътешественик и добре познат от миналогодишното му гостуване у нас норвежец Бьорге Аусланд, и постоянният му партньор в последните години – швейцарецът Томас Улрих, предприемат пътешествие по стъпките на легендарния норвежки учен, изследовател, пътешественик и общественик Фритьоф Нансен и на спътника му Хялмар Йохансен.
19:57

14 май:
Бафинова Земя – остров на децата
30`, Франция, 2007, 30’ • Реж. Сам Боге
Бафинова Земя е остров от Канадския арктически архипелаг, във водите на Северния Атлантик между Гренландия и континентална Канада. Шестима приятели си поставят за цел да прекосят неговите диви и безлюдни простори, да направят премиерно изкачване по един от тамошните импозантни бастиони и да осъществят base jump от връхната му точка. Те използват също така пълен арсенал от средства – параплани, кайтове и ски. Историята започва от селището Инюит, което има 800 жители, половината от които – деца.
17:00

Скритият връх
България, 2009, 56’ • Реж. Йоанна Капанова, Цветелина Абрашева, Методи Манченко
Българската експедиция на Гашербрум-1 в Пакистан продължава от 11 юни до 15 август 2009-та. Четирима алпинисти си поставят за цел да стъпят на един от няколкото неизкачвани от българи осемхилядници. Те го правят от втория опит, защото при първия времето не позволява да завършат щурма. При новата атака следват перфектен тактически план, а и времето е на тяхна страна. По пътя до базовия лагер те успяват да надникнат в бита на местните хора, които в речта си са съхранили много думи, които имат еднакво звучене и смисъл и на български език. Така авторите на филма правят опит чрез интервюта с жители на селото Асколе да потърсят потвърждение на някои теории на големи български историци, че част от прабългарите са живели в подножието на планината Хиндукуш.
17:30

На Анапурна в лек стил
Полша, 2008, 25’ • Реж. Дариуш Залуски
Разказ за експедицията на Анапурна (8091 м) през пролетта на 2008-ма на тримата Петровци – Пьотр Моравски, Пьотр Пустелни и Петер Хамор, и Дариуш Залуски, когато само малко не им достига, за да стъпят на върха. Дали преодоляването на северозападната стена в добър стил е успех?
18:45

Беро
Франция, 2008, 65’ • Реж. Жил Шапа, Рафаел Ласаблие
Биографичен филм за един от най-големите френски алпинисти – Патрик Беро, който загина при опит за траверс на целите Алпи през 2004-та.
19:10

Закриване на Панорамата
20:30