Дни на Португалското кино

22 април 2024 - 25 април 2024

От 22 до 25 април ни очакват Дни на португалското кино. Българската национална филмотека, Португалска филмотека – Музей на киното, и Камой, Институт за сътрудничество и език, се обединяват в края на април, за да ни представят специална селекция от 6 португалски филма от 40-те до 80-те на миналия век.

Класическите заглавия са дигитално реставрирани с помощта на най-новите технологии, с които разполага консервационният център към Португалската синематека, която в последните близо три десетилетия работи усилено по реставриране и дигитализиране на филмовата си колекция. 

Откриването на 22 април е с филма Фадо – историята на една певица на режисьора Пердигао Кейрога. Това е една от класиките на португалското кино. Създаден е през 1947 и представя почти биографичната история на Амалия Родригеш – „гласа на Португалия“. Във филма кралицата на фадото се превъплъщава в ролята на Ана Мария – млада певица, която е съблазнена от славата и лукса, които следват успешния старт на нейната кариера.

Сред останалите заглавия в програмата са документалният шедьовър на  Антонио Рейш и Маргарида Мартинш Кордейро – Траз-уш-Mонтеш, епосът на Пауло Роша Островът на любовта и Франсишкa – едно от най-значимите произведения на Мануел де Оливейра, който е известен в родината си с нестихващия ентусиазъм да създава кино буквално до последния си дъх. Неговият прощален филм е създаден в годината, в която той навършва 106 години.

По време на няколкото фестивални дни имаме възможността да се срещнем с Жоао Антунеш и Рикардо Виейра Лижбоа от Португалската филмотека – Музей на киното. От тях можем да научим интересни истории около запазването и реставрирането на филмите.

Откриваме цялата програма малко по-надолу.