„Дни на предизвикателствата“ се завръщат с 18-о издание

5 декември 2023 - 7 декември 2023

Даваме силен старт на декември с новото издание на Дни на предизвикателствата, които празнуват своето пълнолетие между 5 и 7 декември в кино Люмиер.

Фестивалът, посветен на аутдор културата, екстремните спортове, планинския туризъм и защитата на природата, се завръща с невероятна селекция от приключенско кино. Програмата им включва 12 филма – образци в документалното заснемане на открито, дело на изявени и награждавани автори като Джими Чин и Гийом Бруст.

Филмовата програма и тази година е изключително богата. Гледаме TORN, който ни дава един различен поглед върху легендарния алпинист Алекс Лоу. Виждаме го не само като алпинист, но и в ролята на баща, закрилник и филантроп.  Едно от най-пресните заглавия е Wild Life на Джими Чин и Елизабет Чай Вазархелий, което ни запознава с може би най-мащабния пример за природозащита в света: възвръщането на саваните и дивата природа в крайния юг на Патагония в диво състояние през личния проект на Дъг и Кристин Томпкинс.

Визионерски е и проектът за природосъобразен туризъм, който е в ход в Маджарово, Източни Родопи, и завръщането на дивата природа там. Той е темата на филма Кръговратът на живота в Родопите на награждавания френски режисьор Еманюел Рондо. Тази година не са забравени почитателите на бързите води, които могат да се насладят на The River Runner. Филмът изследва борбата с болестта през опита на експедиционния каякар Скот Линдгрен, който иска да пусне четирите легендарни реки, извиращи от Кайлаш.

По традиция филмите с фокус върху катеренето са водеща тема в рамките на Дните на предизвикателствата. Българските заглавия с премиера в програмата са: Доломити на Александър Вълчев за постижението на Станислав Атанасов и Росен Аначков по маршрута Camilоtto Pellisier и  Нощна смяна на Руслан Вакрилов – боулдър магия, издържана във впечатляваща монохромна естетика. Чуждестранното участие е в лицето на Eternal Flame. Филмът е със световна премиера в рамките на фестивала и разказва една каталунска катерачна семейна история на Безименната кула на Транго (Каракорум). Проследяваме първото свободно соло преминаване на митичния катерачен маршрут.

Част от програмата е и гостуването на легенди в сферата като Конрад Анкер, който идва по повод прожекцията на филм, уловил важни моменти от неговия живот. Освен него очакваме и приключенеца и журналист Герхард Чернер, който е подготвил за публиката специално мултимедийно шоу.  За да представи лично Chronoception и The Pathan Project, идва независимият продуцент Гийом Бруст. Последният не по-малко специален гост е авторът на считаното за библия на съвременния алпинизъм произведение – Златни пикели – оскарите в алпинизма, а именно Давид Шамбр.

Тазгодишното издание на Дните на предизвикателствата  хвърлят светлина и върху две важни каузи. Първата е Земя под ЗаКрила на Българското дружество за защита на птиците – кампания за съхраняване на застрашените видове. Другата е Хижа на годината с над 25 хиляди подадени гласа и близо 70 проекта в съревнование за 3 финансови гранта. Академия за първа помощ, лекции на различни теми и дискусии също са част от съпътстващата програма.

Очакват ни 3 дни на екстремното кино, екстремните срещи и екстремни вълнения. Потапяме се в света на приключенците от 5 до 7 декември в кино Люмиер. Цялата програма от събития откриваме тук.