За откриването на фестивала са ни приготвили горещия дебют на Леонардо ди Каприо във филмовата документалистика, който освен като хубавец от екрана познаваме и като сериозен защитник на зелената идея. 11-ят час разказва за изсичането на горите и масовото измиране на видовете, а също дава микрофона на 50 световни умове, сред които физикът Стивън Хокинг и нобеловият лауреат Уангари Матай, които споделят своите решения. Обърнете внимание и на още две заглавия от програмата Възможните решения – бразилският Фавела Райзинг, в който ще видим Рио де Жанейро от другата страна на туристическия блясък и Денят след мира на Джереми Гили с участието на Джъд Лоу. 
В програмата Правото да израстваш е включен българският Ангел клуб, който ще ни разкрие историята на Ангел Тичалиев – талантлив музикант от ромски произход, който дълги години води оркестър Карандила, а наскоро събра и децата на музикантите в джуниър вариант. Една необичайна гледна точка за света на мюсюлманите ни предлага индийският режисьор Парвез Шарма в неговия Джихад за любов, срещайки ни с необичайни разказвачи – мъже и жени хомосексуалисти мюсюлмани.
Ретроспективната панорама с филми от САЩ, България и Израел на американския режисьор от еврейски произход, роден в България, Джаки Комфорти включва филми от полследните години, с които той загърбва комедийния жанр и работи основно върху документални и образователни филми за хората в неравностойно положение.
В програмата Човешко достойнство не пропускайте С лице срещу стената на режисьора Стефан Вайнърт, който вдига завесата на насилническите методи на тайната полиция на ГДР, а в главните роли са 5 от хилядите хора, задържани при опит да избягат към свободата. В същата програма е и Алтънджиите идат на българския режисьор Никола Бошнаков, който проследява протестите на населението в Крумовград срещу канадска фирма, която обработва рудите с цианиди в опит да добие злато в региона.