Българското кино е представено от документалния филм на Мария Николова за едноименната картина на немския художник Франц фон Щук – едно от най-ценните произведения на изкуството, притежавани от българската държава, изложено в Националната галерия. Хумористична анимация, дело на Сотир Гелев, пренася публиката в ателието на художника, където цар Фердинанд е купил картината.

Един от най-новите игрални филми на изключителния украински майстор-режисьор Сергей Лозница, копродукция между Франция, Германия, Холандия и Литва. Историята проследява една жена, която получава обратно колета, изпратила до съпруга си в затвора. Объркана и притеснена, тя решава да отиде на посещение в далечна Русия, а там попада в тежка битка с унижението и насилието, очаква я абсурден сблъсък с непревземаема крепост.

удивителен документален филм на режисьора Александър Валенти, посветен на Франческо Лоторо, професионален пианист, който обикаля Европа, за да търси и записва музика, композирана тайно в лагерите на Втората световна война. С помощта на съпругата си и шепа приятели, той архивира над 4000 партитури, включително симфонии, опери, народни песни, църковна музика, както и суинг и циганска музика. От Прага до Краков, от Рим до Париж, това е една истинска надпревара със забравата, в която всяка нота звучи като предизвикателство към потисника.

Впечатляващ филм на иранеца Али Абаси, който от десетилетия живее и твори в Дания. Граница е истинска провокация, която заслужава зрителското внимание.

Дебютна творба на родения в Мали режисьор Ладж Ли, който удиви киноспециалистите с този филм. Филмът бе номиниран за международен Оскар, за чуждоезичен Златен глобус и има 19 награди и над 50 номинации от филмови форуми в цял свят.