В настоящото издание са включени някои от най-обсъжданите европейски филми напоследък. Откриваме семестъра с Моралът е доброто – биографичната лента за доцент Кристиан Таков. Сценаристът и режисьор Веселин Диманов е специален гост на събитието и остава след прожекцията за разговор с публиката, затова се зареждаме с въпроси, които да отправим към него.
Следващият понеделник е посветен на топлата и предизвикателна комедия за сложността на човешките отношения – Сантиментално от Сеск Гай по неговата едноименна пиеса. На другия ден пък потъваме в тъмнината на военния конфликт в бивша Югославия с Мрак на сръбския режисьор Душан Милич.
На мразовития 10 декември си спомняме безметежността на летните дни и политаме на крилете на юношеството с най-новия филм на Радивое Андрич Как се научих да летя. Лентата е подходяща за всяка възраст – от най-малките до порасналите деца, а след прожекцията разговаряме с режисьора Андрей Хадживасилев, автор на детските зрителски хитове Случаят Кюри и Случаят Тесла.
От 11 декември българският филм Рибена кост вече е достъпен и онлайн, а на 12 декември го гледаме в кинозалата и се срещаме с режисьора, Драгомир Шолев. Филмът пресъздава абсурда на нашата реалност, отразена в очите на изхвърлен на брега мъртъв делфин и пречупена през решителността на концесионера на плажа да разкрие истината за смъртта на животното.
Освен Мрак и Как се научих да летя в програмата е включена и още една копродукция с България – Брайтън 4 от грузинския режисьор Леван Когуашвили.
Финала на Европейско кино за учащи поставя емблематичното заглавие Надежда на норвежката режисьорка Мария Сьодал, което се фокусира върху семейните отношения на героите в празничните дни около Коледа и Нова година. Процекцията е на 19 декември, тъкмо навреме, за да събуди у нас коледния дух и да ни напомни за силата на надеждата.