Европейско кино за учащи: първи семестър 2023

20 февруари 2023 - 27 март 2023

Всички млади киномани отново са добре дошли в Дом на киното за поредица от прожекции с вход свободен и фокус върху някои от най-обсъжданите съвременни европейски филми напоследък. Избраните заглавия ще бъдат представени от режисьорката и основателка на филмовата школа Кино Клас Надежда Косева и от програмния директор на Дома на киното Христо Христозов. След края на прожекциите са предвидени и дискусии със зрителите. В програмата фигурират четири български филма, както и специални прожекции от София Филм Фест.

На 20 февруари започваме с премиерния български филм Смирен на Светослав Драганов. Сюжетът се концентрира върху 40-годишен провален режисьор на документално кино, който влага цялата си енергия в работата си върху новия си филм. Когато научава, че едното основно действащо лице е в психиатрия, а другото е постъпило в болница за рискована операция, той решава да им помогне да възстановят връзката помежду си и да заснеме емоционална кулминация на лентата си. Другите български заглавия са Шекспир като улично куче (6 март), който е особено интересен за младите зрители с младежката си тематика; Майка (17 март) на Зорница София, триумфирал на фестивала на българския игрален филм Златна роза и новият филм на Сотир Гелев Флорентинска нощ (27 март).

Слд прожекцията на последния се срещаме с режисьора и се включваме в майсторския му клас по анимация в зала Резонанс.

Важно място в програмата заема Баншите от Инишерин на Мартин Макдона, който е широко обявен за един от най-добрите филми за 2022 година.

Младежите имат възможност да се срещнат на живо с двама от специалните чуждестранни гости на София Филм Фест. На 25 март колумбийският режисьор Раул Гарсия Родригес лично представя своя филм Огън под дъжда. Филмът е посветен на способността на всяко същество да превъзмогне нещастия и изпитания, за да постигне най-съкровените си мечти. На следващия ден пък се запознаваме с канадската режисьорка с български корени Александра Кочеф и нейната жанрова комедия Скрити съкровища.

Пълната програма следим надолу.

Програма

Водите на Пастаза
Дом на киното
13 март: 17:30 (Вход свободен)