Международен фестивал на портретния филм 2023

9 ноември 2023 - 19 ноември 2023
Уебсайт: www.ipffestival.com

Четвъртото издание на Международния фестивал на портретния филм преминава под слогана Гледане до влюбване – в периода между 9 и 19 ноември се влюбваме в неповторима селекция от 29 късометражни филмови портрети, подбрани в 5 категории. Гледаме творби от 17 държави в София, Пловдив, Велико Търново и Варна, а сред техните автори откриваме както утвърдени, така и млади артисти със собствен авторски почерк.

Международен фестивал на портретния филм

Фестивалът е отдаден на идеята за изследване на портрета като културен феномен и преоткриването му през призмата на кинематографията. Кинопортретите могат да отразяват както конкретен човек, така и общност, дори и неодушевен предмет. Именно заради това разнообразие от ракурси, през които можем да пречупим темата, филмите са разпределени в 5 тематични блока: Филмов портрет, Колективен портрет, Алтернативен портрет, Автопортрет, както и категория с фокус изразен език – скрийнденс – Портрет в движение.

Прожекциите се провеждат в Дом на киното, кино Влайкова и СОХО, а съпътстващата програма ни води и към Мисия 23. Какво гледаме и кога, проверяваме надолу:

В програмата на Международния фестивал на портретния филм освен прожекции избираме и сред интригуващи събития от съпътстващата програма. Очакват ни дискусии и уъркшопи с членовете на международното фестивално жури Джак Катлинг, Матю Лък Галпин, Дейвид Стърн и Елеонор Лематр. Лекторите ще преплетат философията на портрета с теми за творческо-личностните дълбини, потенциалите на ауидио-визуалните среди, в които се движим, основополагащите ценности на човека и обществата.

Пълната информация за програмата на фестивала е тук.