Песен без име
Започваме тематичния маратон на 13 септември с първия филм на Мелина Леон, Песен без име. Лентата дава съвременен прочит на разказа за ужасяващите престъпления, породени от евгениката и кражбата на деца, като залага на категорична естетика. Филмовият език се базира на интелигентното използване на бялото и черното, което допринася за силното въздействие на факти, надминаващи чистата хроника, за да се достигне до нюансиране на съдържанието. Това е историята на Хеорхина Кондори, андинска музикантка, чиято новородена дъщеря изчезва мистериозно. Сред политическия хаос на епохата Педро Кампос, млад журналист от Лима, се заема с разследването и заедно с майката предприема едно отчаяно търсене.
Мириам лъже
На 20 септември гледаме доминиканския филм Мириам лъже. Творческият тандем на Наталия Кабрал и Ориол Естрада от Доминиканската република поддържа артистичния пулс на документалния поглед към света, чието начало тръгва от първите им произведения. Мириам лъже е първият им филм, базиран на художествена измислица, в който се разкриват различията и недоразуменията, възникващи в конфликта между индивидуалното и социалното.
Писаро

Колумбийският режисьор Симон Ернандес демонстрира прекрасно майсторство в създаването на портрети на изтъкнати личности от възлово значение, за да се вникне в историята на тяхната страна. В Писаро, с помощта на дъщеря му Мария Хосе, Симон Ернандес започва разказ, който търси изплъзващата се истина за това кой е бил този партизански боец и коя е причината за неговото убийство. Гледаме филма на 27 септември.