Истории от планината

6 февруари 2024 - 8 февруари 2024

За поредна година София посреща най-доброто от италианско планинарско кино през февруари. В три последователни вечери гледаме общо 11 филма в рамките на кинопанорамата Истории от планината – Storie dalla Montagna. На 6, 7 и 8 февруари от 19:00 по традиция се пренасяме в Дома на киното, където ни очаква подбрана селекция от едни от най-добрите съвременни заглавия в жанра на приключенското кино.

Трите филмови вечери са уникално кинопътешествие към невероятния свят на природата, приключенията и планинарската култура. Гледаме и вълнуващи екшън кадри, изпълнени, разбира се, с адреналин, но и ще сведем глава пред високите, непреодолими понякога върхове!

Лентите са с най-високите отличия от световните планинарски кинофестивали (включително и от Международния кинофестивал на планинарското кино у нас – Банско филм фест). В програмата са селектирани 11 истински истории и премиери за постиженията на италианската планинарска школа, заснети на едни от най-труднодостъпните места по цял свят. Автори са изключително талантливи режисьори, оператори и сценаристи, а героите им са начертали голяма част от световната планинарска и приключенска култура.

Сред богатата филмова програма откриваме и филма Пионери, който грабна наградата за най-добър сценарий на Банско филм фест 2023 г. и е вдъхновен от първите аристократи катерачи в Алпите. Него гледаме още в първия ден от кинопанорамата. В последната киновечер се наслаждаваме на затрогващата история на Анджело д`Aриго – филмът Платнени криле е връщане към биографията на Анджело д’Ариго – първия човек, прелетял с делтаплан над най-високия връх – Еверест. Филмите са разделени в три селекции.