It‘s Alive Horror Film Festival пристига със страшна селекция от филми

31 октомври 2023 - 5 ноември 2023

В седмицата, в която посрещаме най-страшния празник Хелоуин, имаме удоволствието и да скочим в света на ужасите с първия изцяло отдаден на хорър жанра български филмов фестивал It‘s Alive Horror Film Festival.

От 31 октомври до 5 ноември на българската киносцена, по-конкретно в Дома на киното и кино Влайкова оживяват незабравими и съвсем нови образи и сюжети от хоръра. Феновете на един от най-популярните и обичани жанрове на седмото изкуство имат възможността да се осмелят и да се изправят пред стари и нови страхове с богатата програма на It‘s Alive Horror Film Festival.

Дебютното издание на It’s Alive ни посреща със селекция от 12 пълнометражни и 16 късометражни заглавия от над 10 държави. В програмата можем да гледаме както някои от най-новите филми в хоръра, така и някои от най-големите класики в жанра, които вече плашат няколко поколения зрители. 

Фокусът на изданието е насочено към фолк хоръра, като зрителите могат да се срещнат с герои от мрачни митове и зловещи легенди от Балканите до Мексико. Сред акцентите в програмата е 100-годишният Кабинетът на доктор Калигари, който е сред дефиниращите жанра филми. В една от вечерите заедно честваме и 50-годишнината на един от най-емблематичните за хоръра филми – The Exorcist. Имаме невероятната възможност да видим на големия екран режисьорската версия на филма.

Фестивалът предлага и съпътстваща програма, която е изпълнена с интригуващи срещи с продуценти и актьори на част от селектираните творби. Тя включва още и дискусии, лекции и презентации, свързани с темата за тропите в жанра, филмов куиз и игра също ни очаква в една от вечерите. На края на фестивала публиката може да отличи най-добрите късометражен и пълнометражен филм от конкурсната програма.

Повече подробности за фестивала можем да открием тук.