Изкуствата през кинообектива: Master of Art

Master of Art

За седми път фестивалът Master of Art повежда различните изкуства на шествие из киноекраните в цялата страна със софийско резидентство между 7 и 28 април и специален фокус върху украинското кино. Световните катаклизми идват и си отиват, но човешкият порив към творчество е вечен – празнуваме го с изключителните документални истории в програмата на тазгодишното издание.

Началото

https://www.youtube.com/watch?v=PbunvLdbWxA

Седмият Master of Art се открива съвсем неслучайно на 7 април, точно в 19:00, с филм, посветен на една литературна легенда. Кърт Вонегът – неподвластен на времето е детайлен поглед към корените и творческото развитие на американския писател от неговото детство в Индианаполис през преживяванията му като военнопленник във Втората световна война, ранната му кариера като автор на реклами за Дженерал Електрик до публикуването на първия му велик роман Кланица 5 през 1969.

Работата по този мащабен документален епос започва още преди 39 години, когато младият тогава режисьор Робърт Уейд пише писмо на своя литературен идол, предлагайки му да направи филм за него. Снимките започват през 1988, а приятелството, което Уейд и Вонегът формират през десетилетията, прозира във всяка от 127‑те минути на продукцията.

Фокусът

https://www.youtube.com/watch?v=PYmb2VDxh2E

Изкуството няма възраст, но като всички нас Master of Art живее в настоящето и остава в крак с времето. Затова не е изненада, че тази година организаторите поставят в сърцето на програмата специална селекция заглавия с клеймо Украйна в знак на подкрепа и съпричастност със ставащото там. В тематичния филмов панел гледаме 70-минутния Безкрайността според Флориан (представящ работата на Флориан Юриев и неговата ренесансова многоликост като архитект, музикант, кинорежисьор и художник под формата на портрет на вечно творящия гений в търсене на съвършенството), Приказки за конче-играчка на Уляна Осовска и Денис Страшни (разказващ затрогващата история на Анатолий – бивш антисъветски активист и настоящ монах, посветил социалната си кауза и своите духовни търсения на усилието да открива по нещо хубаво във всеки ден) и Рози – филм кабаре с режисьор Ирена Стеценко (хроника в стил „синема верите“, следваща перипетиите на кабаретна трупа от седем актриси под покрива на киевски експериментален съвременен театър в една разкъсана от войната територия).

Акцентите

https://www.youtube.com/watch?v=8Vw3sbx0enM

Сред остатъка от филми, посветени на различни музи, си набелязваме Кубрик за Кубрик на французина Грегори Монро, който чрез поредица непоказвани интервюта ни повежда на трансцендентно пътуване из живота и филмите на легендарния Стенли Кубрик, какъвто не сме го виждали до този момент. Оставаме в същия жанр с Чърчил и филмовият магнат, за да проследим необичайното сътрудничество между британския политик и един от най-влиятелните филмови продуценти от предвоенната епоха – Александър Корда. От седмото скачаме директно в съвременното изкуство с Полък и Полък, в който Изабел Ребро изважда на показ кореспонденцията между Джаксън и Чарлз Полък – двама братя художници, които са въвлечени в обратите на американската история на ХХ век. Завършваме с въздействащи картини от живота на един от най-забележителните музиканти на съвремието ни в германската продукция Отвъд съвършенството: Пианистът Артуро Бенедети Микеланджели. Този документален портрет на своенравния титан на класическата музика, станал нарицателен със своята самокритичност и нежеланието си да прави компромиси, е създаден по повод 100-годишнината му през 2020.

Пълната програма на Master of Art търсете тук. Билети на касите на НДК и тук.

Програма

Отминало събитие.


Share on facebook


Share on twitter


Share on linkedin


Share on pinterest


Share on tumblr

Прочети още


Златна роза 2022

Последвай ни


Facebook


Instagram


Spotify

Запиши се