Стартът

Околосветското пътуване на цената на един билет за кино започва вечерта на 1 август в G8 с българската продукция Подслон в Тайланд: Заседнали в рая. 90-минутният филм на Елена Крапчева разказва за преживяванията є в югоизточна Азия, където тя и приятелят ѝ се оказват заточени, след като властите в Тайланд затварят границите заради пандемията от Covid-19. Двамата пътешественици нямат друг избор, освен да се потопят в живота на местните за следващите 18 месеца. Обикаляйки страната, те попадат на изящни храмове, оживени пазари, необитаеми острови, безкрайни плажове, подводни пещери, непозната флора и фауна, неустоима храна и… безброй усмивки.

Важните спирки

Почитателите на фестивала за филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка MENAR и на документалния форум Sofia Biting Docs със сигурност ще разпознаят някои от заглавията в настоящата панорама като епичната киноавантюра на Ник Шоу От Кейптаун до Кайро с влак, зашеметяващия Египет отвисоко на Ян-Артюс Бертран и Мишел Питио, пропития от мистика и мъдрост Повярвай, за да видиш или личния ни фаворит Изкуство на скара на режисьора Матю Салех. Сред тях откриваме ексклузивна прожекция (2 август, 19:00, Дом на киното) на Пътищата на пилигрима, който проследява траекторията на четири поклоннически маршрута в търсене на общото между хората, изминаващи десетки километри на ден в името на вярата. Един е и шансът ни да видим изключителния Да изгубиш от поглед брега (8 август, 19:15, G8), в който четири смели жени се качват в една лодка и започват да гребат неуморно в продължение на 9 месеца, изминавайки разстоянието от Америка до Австралия в подкрепа на важна кауза. Без сън и храна, болни, изтощени, възхитени от гледки, залези и мигриращи китове, с носталгия по семейството и дома, те не спират, докато не стъпват на континента, по-богати с два световни рекорда и една осъществена мечта.

Специалната прожекция

Озаглавена е Спомени от Изтока, случва се на 10 август от 19:00 в Дом на киното и е дело на финландския тандем Марти Каартинен и Никлас Кулстрьом. Двамата режисьори разказват увлекателната история на Густав Йон Рамстед – пътешественик от ледена Финландия, запленен от контраста между безкрайната шир на монголската тундра и модерния японски мегаполис.