Това са много народ
Няма логично (и приемливо) обяснение фактът, че доста от стойностните фестивални заглавия на световното кино изобщо не застигат родния зрител. На помощ се притича тъкмо Киномания, в чиято благородна селекция намират място едни от най-силните изделия на кино индустрията в световен мащаб от последните две години. Тази година липсват обаятелните рекламни клипчета с Камен Донев, който подканя организаторите да сместят някак драгите зрители, понеже “това са много народ“, но затова пък секциите са доста примамливи. Ще вкусим детско кино, фестивал на френското кино, кулинарно кино, Фестивал на фестивалите, ще се сдобием и с Класически удоволствия, а чисто новият модул е озаглавен Живот като на кино (нему се пада честта да представи биографичните ленти).

Детство мое
… реално и вълшебно. Някак не можем да отграничим реалността от вълшебството, но пък имаме възможност да ви препоръчаме чудни филмчета. С особено нетърпение чакаме да стане време за Мечко-Миш, където ще наблюдаваме с възторг неконвенционалното приятелство между осиротялата мишчица Селестин и саможивия клоун, музикант и преди всичко мечок с добро сърце – Ернест. Освен нежна история, налице са и наистина красиви илюстрации. Броим дните и до Петсън и Финдъс: Смехотерапия, където старият Петсън губи паметта си при инцидент и само котарачето Финдъс може да му помогне с находчивост и разкази за весели патила от общото им минало.

French Connection
И тази година френската изтънченост е на почит. Почти без дъх и в един глас артикулираме – Пяната на дните!, защото сме пленени от Мишел Гондри и визуализацията му на сюрреалистичния свят на Борис Виан. Любов, налудничавост, ексцентрични хрумки и…едно загадъчно цвете, намерило почва в бял дроб на жена (Одру Тоту). Всичко това накуп ще ви се стовари с Пяната на дните. Страстна и бърза любов по френски ни зове във Време е за авантюри (признаваме, присъствието на Гейбриъл Бърн също ни зове), а за тегобата на светския живот и мизантропията ще стане дума в С Молиер на колело.

Щипка сол
Кулинарният модул ври и кипи от трите ароматни предложения (и съвсем буквално, защото в цената от 25лв за прожекциите се включва и питателна вечеря). В Изискана кухня вижте историята на Ортанз Лабори, избрана за лична готвачка на президента и водеща борба с кухненския персонал на Елисейския дворец. Любов и лимони пък е романтична комедия за приятелството, любовта и смелостта да следваш мечтите си дори когато привидно си в безизходица.

Фестивал на фестивалите
Истинският Люин Дейвис на братя Коен (видяхме го и на So Independent) е скиталец-музикант, търсач на собственото си място под слънцето и с номадска душа, че как инак! Противоречиво посрещнатият нов проект на Уди Алън, Син жасмин, акостира на Киномания с лирично-драматичната история на жена в криза и отношенията със сестра й. Можете да проследите и обещаващото последно киноприключение на Джим Джармуш в Само любовниците остават живи, където ще си поговорим за вампири, любови и вечности (под егидата на Тилда Суинтън и Том Хидълстън).

Classic in the House
Секцията Класически удоволствия отдава дължимото на Федерико Фелини, припомняйки някои от вечните му творби, в това число 8 1/2, Амаркорд, Изкушението на господин Антонио, Рим, Клоуните, Сладък живот и още, и още.
Живот като на кино пък е именувана новата селекция биографични заглавия, където се натъкваме на Линда Лавлейс – Дълбокото гърло, Иконом на седем президента (поставил началото на фестивала), биографичния филм за принцеса Даяна. Изброяването е неизчерпателно, а желанието ни да опитаме от всичко е така голямо.