Криминалета по френски

12 януари 2024 - 3 февруари 2024

През първия месец на годината Френският институт насочва вниманието ни към майсторите на френския криминален и полицейски сюжет. Освен с литературната вечер Нощта на четенето, в която се срещаме с най-изявените френски писатели на популярния жанр във Франция – Мишел Бюси, Жером Лубри, Бербар Миние и Франк Тилие, те са подготвили специална кинопрограма. От 12 януари до 3 февруари се потапяме в света на мистериите и трилърите. 

Криминалетата са незаменима част от френското кино, а 2023 продължава да доказва, че французите са майстори на съспенса. В специалната програма гледаме В нощта на 12-и на Доминик Мол и Анатомия на едно падане на Жюстин Трие – два филма, които ограбиха наградите през европейския фестивален сезон. Освен актуалните заглавия в Зала Славейков във Френския институт гледаме и няколко класически ленти от миналия век.

Гледаме Не пипай мангизите на Жак Бекер на 12 януари, Избор на оръжие на Ален Корно на 13 януари или Площад Вандом на Никол Гарсия на 3 февруари. Селекцията от заглавия включва и съвременни филми, които се връщат към корена на жанра, запазвайки автентичния френски дух и заплетен сюжет. Това са продукциите Артюр Рембо на режисьора Лоран Канте, Само ние двамата на Валери Донзели и последният филм на Франсоа Озон – комичния Престъплението е мое.

Прожекцията на 19 януари е с вход свободен, а за останалите филми билетите са по 8 лева. Филмите са или дублирани, или с български субтитри. Отнася се само за прожекциите във Френския институт.