Лятно кино с Кинематограф в Район Илинден

13 юли 2023 - 21 юли 2023

Екипът на Кинематограф продължава съвместната инициатива с Район Илинден да представя най-новото световно и българско късометражно кино в летните месеци на поляна под звездите. По традиция входът е свободен, като е препоръчително да се носи нещо, на което човек може да седне.

Началото на тази серия от събития е на 13 юли от 20:30 на голямата поляна в Западния парк, в близост до Алпинеума. Програмата започва с детския игрален филм Небето над хълма на режисьора Надя Тодорова, а след него ни очакват още 3 български филма: Старецът и телефонът на Орлин Менкаджиев, Разговори с моя непознат на Лора Маркова и Интервю в утробата на кита от Рашко Рашков. В същата вечер гледаме още и филми от Австралия, Нова Зеландия и Гърция.

Програмата на втората киновечер (14 юли, петък) в парка започва с детската анимация The Oceanmaker и продължава с номинирания през 2022 за Златна роза филм Празник на режисьора Антония Милчева. След него гледаме още и филми от Великобритания и САЩ.

Продължаваме на 19 юли от 20:30 в парк Св. Троица и по-конкретно на голямата поляна в парка. По традиция откриваме програмата с детски късометражен филм, а този път той е Баба на режисьора Димитър Димитров. Вечерта продължава с 3 български филма, носители на множество фестивални награди, сред които и такива на Златна роза и София Филм Фест. Става дума за Книга за хората на Владислав Лаков, Разговори с моя непознат на Лора Маркова и Под един покрив на Симеон Цончев. В програмата са включени още два филма от Полша и Германия.

Два дни по-късно (21 юли) отново сме в парк Св. Троица за втората вечер от лятната кинопрограма. Откриваме я с анимационния филм Война на режисьора Димитър Димитров. След него можем да видим още и Глад на Петър Крумов и Better Nature на Ралица Петрова. Завършек на вечерта даваме с три международни филма от Великобритания и Гърция.

Програмата продължава на 21 юли с Лятно кино с Кинематограф в Район Студентски.