По традиция филмите, които ще се състезават за Златната Афродита са 12. Пиано във Фабриката на китайския режисьор Джан Мън, испанският От прозореца на моята стая на Паула Ортиз, Светлите дни предстоят (Франция) на Марион Верну, Да преследваш дъгата (Румъния) на Дан Чису, Любов с акцент (Русия) на Резо Гигинеишвили, ливанският Гримасите на войната на Жое Бу Ейд, турско-гръцката продукция Странници вкъщи на режисьорите Дилек Кесер и Улаш Гюнеш Качаргил, Монахинята от Франция с режисьор Гийом Никлу, Нашите жени (Унгария) на Петер Шайки, Любов (Полша) на Славомир Фабицки, Танго либре (Белгия, Франция, Люксембург) на Фредерик Фонтейн, Пътят на Халима (Хърватия, Словения, Германия, Сърбия) на Арсен Антон Остоич. Панорамата Големите майстори включва прожекцията на филми от американския режисьор, сценарист и актьор Роб Нилсън (Северно сияние, Жега и светлина, Остров Преск, Решителна крачка, Колапс); от немския сценарист, режисьор, продуцент и актьор Рихард Бланк (Мирни дни, Принценбад, Казанова); от руския режисьор, сценарист и актьор Леонид Гайдай (Самогонщики, Кучето Барбос и необикновения крос, Операция "Ы", Кавказка пленница, Диамантената ръка, 12-те стола). Роб Нилсън и Рихард Бланк ще бъдат и специални гости на фестивала.
Три национални кинематографии ще бъдат представени на тазгодишното издание на фестивала със самостоятелни панорами. Още на 30 август в 16 часа в зала Европа на Фестивален и конгресен център ще бъде открита панорамата на китайското кино с най-касовия азиатски филм на последните години – екшън комедията Нека куршумите свистят. За първи път ще бъде представено и кино от Палестина, абсолютно неизвестно у нас, като трите филма, включени в тази панорама, имат общо 9 международни награди. С три филма ще бъде представена и Белгия, като заглавията са получени благодарение на сътрудничеството на Любовта е лудост с Международния фестивал на любовните филми в Монс.
Панорама на любими български кинотворци, с които се разделихме през последните 12 месеца ще се завърти в Пленарната зала на Община Варна. Ще почетем паметта на Георги Калоянчев, Тодор Колев, Петър Попйорданов и Иванка Гръбчева. С вход "свободен" ще е и специалната селекция, посветена на 85-годишнината на големия български кинорежисьор Никола Корабов. На 31 август от 18 часа преди прожекцията на филма му Юлия Вревская ще се състои и церемонията, когато ще бъде удостоен с наградата  за цялостен принос в развитието на българското кино.