В киноафиша на феста, освен конкурсната програма (в която влизат 12 ленти), са включени и следните панорами: Българска класика, Ново българско кино, По глобуса, Фестивали и награди, Светове и граници. На фокус тази година попадат филмите от Русия, Румъния, Иран, Франция, Испания и Унгария, комедиите на Рихард Бланк и филмите на Жан-Пол Белмондо по случай неговата 85-та годишнина. Голяма част от заглавията са премиерни като Безкрайната градина на Галин Стоев, руските Собибор и Решение за ликвидиране, Син на друга майка с участието на варненеца Юлиан Костов.
Награденият за режисура със Златна палма в Кан 2018 филм Студена война на полския режисьор Павел Павликовски открива феста на 24 август от 19:00. Честта да закрие Любовта е лудост на 31 август от 19:00 пък се пада на японската комично-драматична лента на режисьора Хирокадзу Коре-еда Крадци от магазини.
В съпътстващата програма на кинофестивала са включени ежедневни срещи с автограф с любими актьори и режисьори на съвременното българско кино. А на сцената на зала 1 във Фестивален и конгресен център актьорът Ицхак Финци ще получи фестивалната награда за цялостен принос към българското кино.