Любовта е лудост 2022

26 август 2022 - 4 септември 2022

Юбилейното тридесето издание на Любовта е лудост за пореден път е щедро на заглавия, които привличат вниманието на зрителите, търсещи богати сюжети, човешки истории и завладяващи страсти. Географията на фестивала и качествата на филмовата селекция ще задоволи всеки вкус.

Тази година в конкурсната програма за Златната Афродита ще се борят 12 филма от Унгария, Франция, Италия, Португалия, Испания, Белгия, Финландия, Япония, Русия, Турция и Иран. В състезателната програма участва и българско заглавие – Жири на режисьорката Петя Йосифова-Хънкинс.

В програмата на фестивала са включени още младежки конкурс, панорамите Злато от световните фестивали, Съвременно полско кино, По глобуса, Наградени филми от МФФ Любовта е лудост през годините, Български филми, Съвременно кино от Иран, Документални филми, срещи с представители на филмовия фестивал Castelli Romani, Италия и филмовия фестивал Висла, Полша. Ще бъде показан и награденият със Златна Афродита филм от първия фестивал Любовта е лудост през 1993 – Танцуващо сърце на австралийския режисьор Баз Лурман.

Официален старт на фестивала на 26 август от 19:00 дава френската драма с режисьор Валерия Бруни Тадески Млади завинаги. Официалното закриване ще бъде с прожекция на руската лента Съпругата на Чайковски с режисьор и сценарист Кирил Серебренников. И двата филма пристигат след участие в конкурсната програма на фестивала в Кан.