Жените от Баухаус
Култовата германска арт школа от началото на миналия век продължава да е символ на идеята за обединяване на изкуствата и вдъхновение за постиженията на съвременния дизайн и архитектура. Малцина обаче знаят, че в създаването и развитието на Баухаус пръст имат и няколко забравени от историята жени, а режисьорката Сузане Раделхоф е решена да поправи тази грешка.
Пропаганда: Изкуството да се продават лъжи
Защо и как се поддаваме на убеждаване и масова манипулация? Историята на пропагандата се губи в далечното минало, но тя съвсем не е чужда и на настоящето. В поредния несигурен политически момент трябва да сме особено нащрек, предупреждават авторите.
Жан-Пол Готие: шантав и шик
Винаги е магическо преживяване да се докоснеш до интимния свят и творческия процес на някой жив гений. В случая с френския моден гуру Готие лудостта и креативността вървят ръка за ръка – доказателството ви чака зад кулисите на неговото Модно шоу на изродите в иконичното кабаре Фоли Бержер.
Викас Кана и индийската кухня
Историята на известния индийски готвач Викас Кана прилича на боливудски сюжет, но е самата истина. Роден с дефект, който затруднявал ходенето му, отраснал в бедност и прекарал първите си дни в Ню Йорк в приют за бездомни, той изучава изкуството на кулинарията и спечелва световна слава, превръ-щайки се в олицетворение на силата на човешкия дух.
Творбите на Леонардо
Истинско визуално пиршество във висока резолюция – така най-кратко могат да се опишат 90-те минути на режисьора Фил Грабски. Изследвайки с микроскопска прецизност най-популярните картини и рисунки на ренесансовия гений Леонардо да Винчи, филмът не пропуска да спомене и останалите негови таланти: на скулптор, изобретател, иноватор и не на последно място – достоен противник в коварните политически машинации на съвремието си.
Салвадор Дали. Ранни дневници 1904-1929
Непоказвани досега архивни кадри и материали ни примамват да надникнем в света на още един от големите майстори на четката и неговия ранен път, белязан от смърт и загуба и обречен да следва повика на изкуството. Днес всички разпознаваме внушителната визия на сюрреалиста с характерни заострени мустаци и ококорен с любопитство към света взор, но кой е бил младият Салвадор и как се е озовал в Париж за заветната среща с художници като Миро и Пикасо, ни е дважди по-любопитно да научим.
В търсене на Казандзакис
Документалното пътешествие, посветено на личността и работата на големия гръцки писател, започва от детството му на остров Крит и продължава в екзотичен танц из Европа, разкривайки невидимата картография на държавите и местата, вдъхновили творбите му.
Пол Остър. Ами ако?
От дома си в Бруклин американският писател Пол Остър анализира близо век от историята на Щатите, без да крие своите надежди и разочарования през годините. Части от най-новия му роман 4321 и биографични фрагменти оформят своеобразен диалог между Остър и неговия лирически герой в тази поетична спойка от фикция и документализъм.
Реквием
Едно от силните български участия на фестивала е 82-минутният портрет на световно‑признатия български диригент Емил Чакъров. Режисьорът Георги Тошев проследява развитието на неговата кариера от една простичка мечта до покоряването на световните сцени във времена, когато да си космополит не е политически коректно.
Форман срещу Форман
Синът на чешкия режисьор Милош Форман – Петр, е разказвачът в тази находчиво сглобена компилация от познати и неизвестни на широката публика записи, интервюта и случайно открити в колекциите на приятели кадри с баща му. Думите на двамата Форман представят на публиката философската страна на Милош, разсъждаващ върху идеята за свободата и/или липсата ѝ.
Дора Маар – между светлината и сянката
Дора Маар – легендарната френска фотографка и художничка, е една от особено значимите арт фигури в началото на миналия век. Чрез творбите є авторите очертават нейната необичайна творческа траектория – от фотографското училище в Париж, през заминаването ѝ за Лондон, за да документира последиците от краха на Уолстрийт през 1929, до заветната среща с Пикасо през 1935 и превръщането ѝ в негов верен спътник и муза.
Стихията Медея
Започнала като социален проект на актрисата Снежана Петрова за интеграция на деца от различни малцинствени групи в театрално представление, поста-новката Медея прераства в нещо далеч по-голямо и значимо. Филмът на Найо Тицин проследява процеса на репетициите и подготовката за дългоочакваната ѝ премиера на сцената на Античния театър в Пловдив на 28 юни 2019.

фестивалът Master of Art тече до 24 септември
Пълната програма е на masterofartfilmfestival.com