Заветът на Борис Христов
Борис Христов е сред най-известните и успешни оперни певци на 20-и век. Филмът разкрива непоказвани досега снимки от неговия личен архив и проследява историята на живота му и академията за български оперни певци, която Борис Христов основава в Рим, Италия.
Завръщане у дома. Марина Абрамович и нейните деца
Марина Абрамович и нейните деца: Завръщане у дома е филм за един живот. С приближаването на финала на европейското турне на нейната ретроспективна изложба Чистачът, Абрамович се връща в родния си Белград, което се оказва повод за дълбока преоценка.
Тя преосмисля различни периоди от живота си и многобройните си артистични пърформанси. При завръщането й за пръв път в апартамента, в който е живяла с родителите си, емоцията ѝ е осезаема. Изплуват спомени от детството и трудните ѝ тийнейджърски години – мрачен период от живота в Титова Югославия. Спомените ѝ за миналото са съчетани с архивни кадри от пърформансите ѝ, както и с работи на млади творци: „ре-пърформърите”, които Абрамович счита донякъде за свои деца (оттук и заглавието на филма), тъй като те продължават артистичното ѝ наследство, пресъздавайки творбите ѝ в белградската си изложба. Този филм ни кани да стъпим в света на творец-новатор и да оценим как се е развивала нейната артистична кариера.
Изчезването на моята майка
Бенедета иска да изчезне. Икона от модния подиум през 60-те години, тя е муза на Уорхол, Дали, Пен и Аведън. Като радикална феминистка през 70-те се бори за правата и еманципацията на жените.
Но на 75 години ѝ писва от всички роли, наложени ѝ от живота, и решава да избяга от всичко и всички и да изчезне на място, възможно най-далеч от света, който познава
Карачи – тихата революция в италианския ренесанс
Подмолни, но дисциплинирани, традиционни, но оскверняващи: фамилията Карачи революционизира начина на рисуване, оставяйки следа в историята на световното изкуство.
Историята на тримата болонски художници – братята Анибале и Агостино и техния братовчед Лудовико – е разказана от Марко Рикомини, световноизвестен арт консултант, бивш директор на отдел Стари майстори в аукционната къща Кристи. Карачите са работили заедно в екип по стените на три величествени исторически италиански двореца: Палацо Маняни и Палацо Фава в Болоня, както и Палацо Фарнезе в Рим, понастоящем седалище на френското посолство в Италия. При своето пътешествие край изрисувани дворци и прекрасни картини, Рикомини среща учени и музейни куратори от ранга на: бившия директор на Лувъра Пиер Розенберг, директора на отдела Италиански картини в Метрополитън Кийт Кристиансен и директора на Шотландската национална галерия Ейдън-Уестън Луис. Заедно те пресъздават артистичното и човешко пътуване на тримата художници, въплътили изключително умение за съвместна работа, надмогващо личните им ограничения. Историята на творбите на Карачите по стените е начин да се отдаде почит на силата, търпението и вярата, които и до ден днешен са сърцевината на всеки успешен екип.
Колосът Прора
Чудовището край морето, Колосът от Рюген – Прора е считана за най-дългата сграда в света. Построена в годините на Третия райх по идея на самия Хитлер, след войната сградата е превърната в една от най-големите казарми в ГДР, напълно изоставена с години след обединението на Германия.
Част от нея днес са хотели или ваканционни апартаменти, наоколо властва капитализмът. Колосът Прора разказва не просто историята на тези исторически трансформации – от Хитлер през Хонекер и Студената война до днес. Той ни разхожда из този гигантски лабиринт, разкривайки историческите пластове и показвайки неочаквани връзки на хората и обществата с модернистичната архитектура и феномена на масовия туризъм.

Приказката на Джани Беренго Гардин за Венеция
Как можем да съхраним застрашения град Венеция? Най-известният жив италиански фотограф – Джани Беренго Гардин, приема предизвикателството със своите въздействащи фотографии и спорна изложба, която провокира дебати, протести и международен отзвук.
Филмът разказва за посветеността на фотографа на Венеция и за въздействието на гигантските круизни кораби, преминаващи през канала Джудека. Зрителите се запознават от първа ръка с несигурното бъдеще на Венеция. Този филм е призив за действие. Моментът за реакция е сега!
Стъклени негативи
При реновирането на жилищен дом в Люблин строителна бригада попада на колекция от близо 3000 стъклени негативи. Това откритие дава началото на завладяващо пътуване във времето и пространството.
Опитът да се разбере кой е направил снимките води до изненадващи открития. Проявените снимки показват свят пред изчезване, счупен на милиони парчета. Благодарение на снимките, спомените на свидетели и атмосферната музика на Кроке можем да пресъздадем този свят, дори и само за момент.
Херман Хесе. Пламтящо лято
Херман Хесе е очаквал всичко да бъде напълно различно по време на пребиваването му в Тичино. След като Първата световна война го е извадила от равновесие, през пролетта на 1919 той пътува от Берн за Монтаньола.
Надеждата му е, че атмосферата, климатът и езикът ще му помогнат да си върне вдъхновението. В последвалите летни месеци той трескаво пише Последното лято на Клингсор – историята на художник, който, подобно на създателя си, потъва в изкушенията на юга. В своя филм режисьорът Бютлер разкрива може би най-плодотворния период в живота на Хесе, а популярният актьор Петер Зимонишек чете откъси от споменатата книга.
Чърчил и филмовият магнат
Уинстън Чърчил бил луд по киното. Преди Втората световна война един от най-влиятелните филмови продуценти, Александър Корда, наема Чърчил. Когато избухва войната, Чърчил изпраща Корда на шпионска мисия в Холивуд с цел Америка да бъде въвлечена във войната.
 
Отвъд съвършенството: пианистът Артуро Бенедетти Микеланджели
Артуро Бенедети Микеланджели е прочут с нежеланието да прави компромиси. Дори и сред великите пианисти от XX век той си остава открояващо изключение. Документалният портрет на своенравния титан на класическата музика е създаден по повод 100-годишнината му.
Патерица
Филм за живота на патерици за Бил Шанън – световно известен артист, танцьор на брейк и скейт пънк. Филмът проследява Шанън от ранните му години до възхода му като награждаван танцьор и провокативен пърформанс артист и съдържа безценни архивни кадри.
Хенрик Хмелевски (татко Хмел)
Хенрик Хмелевски (татко Хмел) е биографичен документален филм за решимостта на един художник да създава комикси – жанр, който не е почитан в комунистическа Полша.
Филмът представя човек, живеещ в два свята – реалния и въображаемия, и има чувството, че е пропуснал шанса си да стане "някой велик", което го кара да предпочита да обитава въображението си като форма на терапия. В основата на филма са документални кадри, заснети от 13-годишния Олаф – страстен почитател на комиксите за Титус, Ромек и Томек, който е посещавал художника неведнъж. Преплетени са три истории – автопортретът на главния герой, историята на Полша и възприятието на твореца от останалите. Съществено място е отделено и на отношенията между татко Хмел и дъщеря му – художничка, живееща в САЩ.
Безименната, историята на Жана и Бодлер
Бодлер е имал връзка с чернокожа жена, която остава безименна. Расистки предубеждения карат историци и биографи и до днес да я пренебрегват. Филмът се стреми да реабилитира жената, която е вдъхновила някои от най-красивите поеми, писани на френски език.
Боен кораб Берлин
Берлин. Най-голямата болница в града Шарите иска да унищожи две сгради, превърнали се в икони на брутализма от епохата на Студената война. Група политици, архитекти, галеристи и студенти обаче се борят за адаптирането и преизползването на великолепните сгради.
Полък и Полък
Джаксън и Чарлз Полък, двама братя, двама художници, които са въвлечени в обратите на американската история на двадесети век. Техният център е Ню Йорк. Кореспонденцията между двамата братя поставя под въпрос един мит и извежда художник от сенките.
Сезоните в Куинси: четири портрета на Джон Бърджър
Четирите филмови есета, които се съдържат в Сезоните в Куинси, разкриват различни аспекти от живота на английския писател и мислител Джон Бъргър. Включват идеи и мотиви от творчеството му с атмосферата на планинския му дом във френския департамент от Савоа.
Хелмут Лахенман – моят път
Композиторът Хелмут Лахенман е повлиял осезаемо върху съвременната музика през последните 50 години. Виждаме композитора на репетиция със Сър Саймън Ратъл и Берлинската филхармония, по следите на обучението му при Луиджи Ноно във Венеция, както и в Цюрих.
Ван Гог и Япония
“Завиждам на японците”, пише Ван Гог на брат си Тео. От изложбата, за която разказва този филм, показана в музея Ван Гог в Амстердам, става ясно защо.
При все, че Винсент ван Гог никога не посещава Япония, това е страната, която има най-дълбоко влияние над него и изкуството му. То може да бъде разбрано по-пълноценно, ако се знае как японското изкуство се озовава в Париж в средата на XIX век и се проучи силното му влияние над художници като Моне, Дега и особено Ван Гог. Той е посещавал галериите за японско изкуство в Париж и след това е създал свой собствен образ на тази страна – чрез задълбочено проучване, колекциониране на копия и подборни разговори с други художници. Срещата на Ван Гог с японското изкуство дава на неговите творби нова и вълнуваща посока. Ван Гог напуска Париж и се установява в Южна Франция – която е намирал за най-близка като пейзажи до Япония. Последвалите продуктивни, макар и проблемни години, могат да бъдат разглеждани в контекста на японските влияния върху него и осъзнаването му като модерен артист с явни азиатски предшественици. Чрез тази малко известна история за творчеството на Ван Гог разбираме колко важно е било за него проучването му на Япония. Филмът ни води не само из Франция и Холандия, но стига и до Япония, за да изследва напълно забележителното наследство, така силно повлияло на Ван Гог и превърнало го в легендата, която познаваме днес.
Щурите приключения на Луи дьо Фюнес
Всички сме се забавлявали от сърце с филмите и героите му, но с този документален филм ще открием кой е човекът зад актьора. За мнозина от нас Луи дьо Фюнес се слива с персонажите си. Кой е бил той всъщност? Какво се крие отвъд комичното лице?
Невъзможен проект
През 2008, точно в годината, в която Стив Джобс пусна iPhone, Флориан „Док“ Капс (световен изследовател на очните мускули на паяците!) бил поканен на заключителното парти на последната останала фабрика на Polaroid.
Вместо да вдигне чашата си и да празнува една отиваща си технология, Док предложил да купи фабриката и да съживи процеса. Той вярвал, че изчезването на аналоговите технологии би намалило чувствително ангажираността ни със заобикалящия ни свят. Заснет на 35-милиметров филм, Невъзможен проект е чувствен и вдъхновяващ филм за отмъщението на аналогa, доказателство, че е възможно, а вероятно и необходимо „да мислиш различно“, една великолепна покана да се влюбим отново в истинските неща.
Късо кино 1
В тази селекция ще видите късометражните филми: Върхове в миниатюра; Готвачът в двореца; Фиск, Неозаглавен портрет; Пасаж; Проектът „Wayward“; Данте и въздушното перо.
Късо кино 2

В тази селекция ще видите късометражните филми: Равновесие; Скицата като изкуство; Червената къща; Уолъс Чан – изкуството на материята, Христо Берберов – портрет на един художник.