Фестивалът, организиран от Артин вижън, гостува във Варна за първи път и продължава традицията на Цветята на Корана, чиито четири издания представиха на българските зрители повече от 120 филма, произведени в страните от Близкия Изток и Северна Африка.
23 заглавия ще се завъртят в салоните на Фестивален и конгресен център, Арт На тъмно зона и галерия Архис. Селекцията включва пълнометражни, късометражни и документални филми, които ще потопят посетителите в специфичния дух на тези страни.
Пълнометражната програма ще тече в Зала Европа и ще представи филми идващи директно от най-големите световни филмови фестивали. Във връзка с втората годишнина от Арабската революция ще бъде поставен акцент върху Кайро и събитията, които се случват там след промените. Сред заглавията, които ще имат своята премиера на фестивала са режисьорският дебют на Музафер Йоздемир, отличен с наградата за мъжка роля на фестивала в Кан за участието си в Отчуждение на Нури Билге Джейлан – Роден дом, Стъклената менажерия на Бахрам Таваколи, по едноименното произведение на Тенеси Уилямс, забавният кулинарен пътеводител Правете хумус, а не война на Тревър Греъм, както и вечната Клаудия Кардинале във Връвта на Мехди Бен Атия.
Натоварен ден за изкушените от източната култура ще бъде 19 януари. Започваме от Галерия Архис, където в 16:00 ще се проведат четене-дискусия и прожекция на филма Сема: Една завършена любов. На фокус ще бъдат големият суфист и поет на ХIII век и една съвременна турска писателка – Мевляна Джалал ал-Дин Руми и Елиф Шафак. Филмът е задълбочено изследване на Стивън Олсън върху последователите на персийския мистик Руми, а книгите на Шафак, които са широко познати и четени у нас, разглеждат суфизма на Руми през призмата на мигрантския живот и дълбоко личните срещи на хора от различни култури. От там организаторите предлагат да се прехвърлите в Арт На тъмно зона, за да проследите напрегнатия съспенс в турския трилър Нар или пък да разпуснете с мароканската емигрантска комедия Андалусия, моя любов във ФКЦ.
Задължително си освободете и 24 януари, защото още в 18:00 ще се състои прожекцията на най-гледаният филм в Мароко за последните 5 години – Любов в Медината. За най-запалените и за тези, които имат желание да се сбогуват с тазгодишното издание на Менар, закриващата късометражна прожекция започва в 21:00.
Билетите са на цена от 6 лв. и 4 лв. за учащи и пенсионери на основна сцена, а за паралелните сцени – 5 лв, където всички учащи ще могат да се възползват от предожението за двама на цената на един. Филмите са с оригинално озвучаване и субтитри на български и английски език.