Междуанроден феситвал Film O’Clock

28 февруари 2023 - 4 март 2023
Уебсайт: foc-iff.com

Международният фестивал Film O’Clock се завръща с трето издание, включващо 10 вълнуващи късометражни филма в състезателна си програма и две съпътстващи онлайн събития. Фестивалът е създаден през 2021 г. с цел да обедини филмови ентусиасти и режисьори, които живеят в една и съща часова зона, а основната му идея е да отпразнува времето, съпричастността и културното многообразие с помощта на късото кино.

Тази година фестивалът протича от 28 февруари до 4 март с едновременни прожекции в седем държави: Литва, Украйна, Румъния, Гърция, България, Египет, Южна Африка. От там са и 10-те филма, които влизат в програмата, а зад тазгодишния избор на филми застават трима известни селекционери: Андрю Мосен, филмов критик и артистичен директор на Международния филмов фестивал в Кайро; Жана Калинова, селекционер на София Филм Фест, и Мирона Раду, режисьор, продуцент и директор на филмовия фестивал.

Според Жана Калинова филмите, част от фестивала, са способни да ни разсмеят и разплачат, но най-вече да ни провокират и да събудят в нас отдавна забравени чувства. Андрю Мохсен казва, че както обикновено, селекцията дава представа как различните държави от различните континенти често имат повече прилики, октолкото знаем, споделяйки еднакви емоции, а често и проблеми. Директорът на филмовия фестиал Мирона Раду се вълнува от дискусиите, които тазгодишна селекция от филми е способна да родят.

Българското участие във фестивала е в лицето на филма Театрален романс с режиьсор Теодора-Косара Попова, която преди 2 години участва в категорията Чуждестранен студентски филм на студентските Оксар с филма Танда. Историята в Театрален романс се развива в град Енск в един обикновен театър, намиращ се не просто между два булеварда, а точно на градския площад – място, където се сливат историите на двама души, упорито търсещи любовта.  

Програмата включва и следните заглавия: Аурика, животът на едно куче (Румъния), Канарчето (Гърция), Кецовете на татко (Украйна), Йота период Омега (Гърция), Литургия на противотанковите препятствия (Украйна), Моята приятелка (Египет), On/Off (Южна Африка), Паркинг (Литва), До Ванкувър (Гърция)

Освен филмовите прожекции и дискусии с творчески екип, фестивалът ни кани и на две онлайн събития. Преосмисляне на класиката: Модерна перспектива е конференция, събираща на едно място кинолюбители, режисьори, филмови критици и други експерти от индустрията
с цел да се разгледа определението за „модерна класика“, как филмите се вписват в тази категория в днешно време и как новото поколение режиьсори отразяват темите за миналото, настоящето и наследството. Втората конференция е Нейната история, нейното бъдеще: Овластяване на жените във филмовата индустрия, изследваща силата на менторството и колективаната работа като начин за подкрепа и насърчаване на жените във филмовата индустрия.

Прожекциите ще се проведат на 28.02 и 01.03 в Общински културен институт Дом на културата Красно село. Пълната програма може да откриете тук.