Конкурс
Вече избраните 23 къси филма на Филмини 2.0 ще се състезават в три отделни категории – международен, балкански и български конкурс, последният – разделен от своя страна на игрален и анимационен. Четирите най-добри филма ще получат заслужена награда от журито, а накрая своята дума ще каже и публиката – тя ще избере свой фаворит сред всички участници.
• Международната конкурсна програма събира заглавия от цялото земно кълбо, различни по тема и жанр. Сред 7-те заглавия откриваме аржентинска любовна история, гангстерски екшън от Белгия, приказна полска анимация и момчешка история от Бразилия.
• Балканската и българската конкурсни програми тази година са събрани в едно за прожекциите, но иначе ще бъдат оценявани поотделно, а българският конкурс ще излъчи двама победители – един за анимация и един за игрален филм. Балканите се включват с 8 заглавия, сред които сюрреалистична хърватска 3D анимация, постсоциалистически реализъм от Словения и гръцка история за самота и насилие. България също се разписва с 8 филма, 3 от които са анимации. От игралните трябва да споменем премиерния Всичко за теб на Тома Вашаров, любовния Никога повече и поучителния Семейна терапия.

Допълнително
Освен състезателите в конкурсните програми Филмини 2.0 ще покаже още доста заглавия, събрани в различни панорами. Ще видим програмите Labo и Световен екран, а с интерес ще проверим и селекциите от португалски късометражки, британски анимации и испански филмчета от Галисия. Тоталният гвоздей на програмата обаче си остава дръзкият аниматор с катранено чувство за хумор Фил Мълой. Той ще бъде така мил да ни гостува за фестивала и да проведе 4-дневен уъркшоп с избрани по предварителен конкурс млади наши таланти. Естествено, това няма как да мине без показно – с жадни очи ще погълнем цели 7 филма на Мълой, включително култовата серия Нетърпимост и неговите небезизвестни Каубои. Гледайте да сте в Дома на киното на 24 октомври в 21:00, точно.