Фестивалът носи името на автора на първия български филм, прожектиран някога и продължава традицията на годишните награди за филмово изкуство на Съюз на българските филмови дейци. Днес той представя най-доброто от българското кино от последните 18 месеца, а категориите в конкурсната програма се присъждат не само на режисьори, сценаристи и актьори, но и на критици. Това е единственият национален форум, който разглежда индивидуалния принос на отделните професии в киното и обръща специално внимание на всеки аспект от създаването на един филмов проект.

Номинираните филми са разделени в три секции: игрално, документално и анимационно кино. Сред претендентите се отличават някои от фаворитите, които наскоро обраха овациите на София Филм ФестЯнуари на Андрей Паунов, Смирен на Светослав Драганов и Рибена кост на Драгомир Шолев. Сред другите акценти в програмата са Февруари на Камен Калев, Жените наистина плачат, който бе представен на фестивала в Кан миналата година, и В сърцето на машината, който изпъква с номинации в множество различни категории на настоящите награди.

От анимационната програма не можем да пропуснем да споменем дебюта на Гергана Симеонова по стихотворението на Христо Смирненски Зимни вечери. Изпълнен в техниката на въглена, филмът улавя характерното настроение на българския поет и притежава особена ефирност на рисунъка. В програмата гледаме и новия филм на Андрей Кулев Сантяго, Домашен любимец на Вера Донева и Любовни черупки на Свилен Димитров.

За да разберем финалните победители, на 15 май се насочваме към Народен театър Иван Вазов, където се провежда официалното награждаване. Голямата награда ще бъде обявена от почетния гост на събитието Кшищоф Зануси, легенда на световната кинематография.

Като част от съпътстващата програма Андрей Паунов и Камен Калев изнасят специализирани майсторски класове на 17 и 24 май в залата на Съюза на българските филмови дейци.