Национален фестивал на българското кино „Васил Гендов“ 2023

1 май 2023 - 10 май 2023

Май месец започва ударно с повече от седмица българско игрално, късометражно, документално и анимационно кино с вход свободен. Прожекциите се провеждат в Дом на киното между 1 и 10 май, което прави Васил Гендов 2023 с 2 дни по-дълъг от миналогодишното издание.

Номинираните филми са разделени в три секции: игрално, документално и анимационно кино. Селектираните заглавия се състезават в общо 33 категории, като е отделено специално внимание на всяка професия от областта на киното и на всеки аспект от създаването на един филмов проект. Жури в състав Асен Владимиров, Светлана Ганева, Ралица Петрова, Камен Калев и Павел Веснаков ще излъчи победителите в секция Игрално кино по време на церемонията по връчване на наградите на Съюза на българските филмови дейци Васил Гендов на 16 май в Софийската опера и балет. Документалните филми ще бъдат оценявани от Малина Петрова, Тонислав Христов, Елдора Трайкова, Катерина Ламбринова и Кирил Проданов, а в секция Анимационно кино – от Симеон Сокеров, Людмила Дякова, Велислав Казаков, Радост Нейкова и Свилен Димитров.

Уползотворяваме свободното си време максимално, защото в програмата са включени някои от най-интересните родни продукции напоследък. Не пропускаме безкрайно обсъждания филм на Теодор Ушев Ф1.618, както и хитови заглавия от последната година като Майка на Зорница София, Шекспир като улично куче на Валери Йорданов и Добрият шофьор на Тонислав Христов, всички от които са номинирани за награда за най-добра режисура на игрален филм.

От документалната селекция си отбелязваме филма за фронтмена на Нова генерация на Биляна Кирилова Воев, Колите, с които нахлухме в капитализма на Борис Мисирков и Георги Богданов и Нямаш място в нашия град на Николай Стефанов. Изборът обаче е изключително труден, защото програмата е наситена с интригуващи ленти, които не са за изпускане.

Секция Анимационно кино поднася немалко вълнуващи късометражни и пълнометражни анимационни филми. Филмът на Аспарух Петров Следа, който спечели награда на София Филм Фест е номиниран в 4 категории, а лентата на Анри Кулев Меко казано – в цели 6 (всички без категория Дебют).

Програма

Воев
Cinema City Burgas
07 май: 18:30 (Прожекциите не са част от фестивал "Васил Гендов")
Cinema City Stara Zagora
07 май: 18:30 (Прожекциите не са част от фестивал "Васил Гендов")