Негаснеща носталгия! Френски класики от 70-те

5 май 2023 - 27 май 2023

През месец май във Френския институт в България имаме възможността да се насладим на поредица от френски криминални класики от 70-те.

Криминалният жанр е сред по-популярните във френското кино през 70-те и 80-те, а зад него застават редица умели режисьори като Лотнер, Дере и Верньой. Те поставят в главните роли някои от най-знаменитите тандеми на европейското кино като Белмондо, Делон или Лино Вентура в сцени от разнообразни истории, вдъхновени от книги, стари филми или светски новини. Достъпни за всички, тези филми набират известност и благодарение на излъчването им на малкия екран, а този месец ние можем да се докоснем до тях още веднъж, но на големия.

Първият филм от програмата е Борсалино и компания на режисьора Жак Дере. В него героят на на Белмондо от първия филм – марсилският мафиот Франсоа Капела – е погребан. Изправен до ковчега му, неговият приятел Рош Зифреди се заклева да отмъсти. При първата удала му се възможност той ликвидира убиеца – един от доверените хора на кръвния враг Волпоне. Но реакцията на Волпоне е светкавична и империята на Зифреди е унищожена буквално за една нощ. Това само разпалва неговото желание да отмъсти докрай за паметта на приятеля си.

Друг акцент в програмата е филмът на Анри Верньой – Трупът на моя враг. Сюжетът проследява Франсоа, който винаги е презирал текстилните барони, управлявали местния град. Той обаче се влюбва в Жилберт, наследница на богато семейство. Преди десет години той би се оженил за нея, но сега само омразата ги държи заедно. Франсоа е обвинен в убийство, като смята, че мафията му е „скроила шапката“. Навлизайки в подземния свят, той открива, че пътеката води чак до върха – до семейството на Жилберт. Франсоа има нужда от приятели, но приятели трудно се намират в неговия град…

Всички филми са със субтитри на български език, а повече информация откриваме тук.