Нощ на идеите – Бъдещето ни устойчиво или (не)поносимо?

20 април 2023

Френският институт в България в партньорство с Международния филмов фестивал На брега и с Института по океанология към България ни канят на Нощ на идеите: 2023: Бъдещето ни: устойчиво или (не)поносимо. В програмата на събитието, чиято кауза е посветена на околната среда, са предвидени две дискусии и прожекции на няколко актуални документални заглавия, свързани с екологичния въпрос.

За осма поредна година френските институти в целия свят посвещават една вечер за дискусия на избрана актуална тема, която повдига важни въпроси за нашето общество. Тази година събитието се провежда под наслов Повече?, а във Френския институт в България разглеждаме темата през призмата на проблемите, свързани с околната среда. По време на събитието обсъждаме важните въпроси за индивидуалното и колективното ни отношение към природата. В рамките на вечерта поставяме и въпроса дали средата, в която живеем, може да издържи в дългосрочен план на сегашния ни начин на живот?

Вечерта започва с прожекция на документалния филм Нашето море от отпадъци от режисьорите Морад Азуз и Анка Улеа. Филмът е фокусиран върху най-замърсеното море в Европа – Средиземно, като продукцията представя екосистемата на активистите, учените и политиците в крайбрежните територии и тяхната битка за спасяване на морето от опасната вълна от отпадъци, която се завръща по време на пандемията от Covid-19.

След филма имаме възможност да се включим и в две конференции дискусии, озаглавени Нашият начин на живот и потребление и Обичайните ни практики при излет в природата. Завършек на вечерта дава българският документален филм Наука за морето, който представя дейностите на Института по океанология към БАН, свързани с оценката на биоразнообразието, състоянието на водите и морските популации в българското крайбрежие на Черно море.

В дискусиите и конференциите участват български и чуждестранни изследователи, професори и активисти, посветили се на темите за околната среда, а модератор на събитието е Балин Балинов, който е част от екипа на Грийнпийс.