Различни, достойни и горди

2 юни 2023 - 17 юни 2023
Уебсайт: institutfrancais.bg

През юни Френският институт в София ни призовава да счупим стереотипите, да загърбим предразсъдъците и да отхвърлим нетолерантността с поредица от филми на френски режисьори, която дава видимост на личните и колективни битки на ЛГБТИ+ общността. През целия месец празнуваме разнообразието и отстояваме правото на свобода и равенство на всички хора, независимо от тяхната сексуална ориентация и полова идентичност.

В селекцията е включен филм за един от най-великите моделиери на всички времена, Ив Сен Лоран, след което се връщаме назад във времето, за да вникнем в живота на хомосексуалните двойки, родени в периода между двете световни войни. На 9 юни продължаваме с Ние двете на Филипо Менегети, който ни потапя в интимния свят на две влюбени жени, принудени да крият любовта си от всички до едно трагично събитие, което преобръща всичко. На следващия ден пък с филма Блещукащите скаридки се уверяваме, че хомофобията невинаги е перманентен начин на мислене и едно пътуване е способно да преобърне принципите и да пренареди приоритетите дори на най-закостенелите.

Програмата продължава и следващия уикенд, когато, ден преди София Прайд, на 16 юни гледаме документалната лента на Лола Пеуч Работа в гората. Филмът представя гората като работно място – на фона на пейзажите от парижкия парк се вслушваме в историите на куиър говорителката, която разказва за секс работничките като достойни членове на едно общество. Прожекцията ще се състои в присъствието на писателката режисьор от български произход Елица Георгиева и продуцентката Карин Чичковски. Ще бъде последвана от дискусия със симултантен превод. Панорамата завършва с любимия Млади завинаги на Валерия Бруни-Тедески на 17 юни от 19:00.