Седмица на унгарското кино в Одеон

29 април 2023 - 4 май 2023

В продължение на 6 дни гледаме 9 унгарски филма от 70-те и 80-те години на XX век, селектирани от филмовия архив на Унгарския национален филмов институт и Българската национална филмотека. Започваме на 29 април, когато се наслаждаваме на Чонтвари на режисьора Золтан Хусарик. В главната роля е Ицхак Финци, който тази година празнува своя 90-и юбилей. Актьорът ще представи филма на живо, а по случай рождения му ден очакваме и още няколко специални събития.

На 30 април празнуваме Деня на унгарското кино с филма Любов на Карой Мак, определян от Гардиън като един от 100-те най-добри филми на XX век. Лентата разказва за младата Луца, чийто съпруг е арестуван от тайната полиция като политически враг. За да спести истината на болната си свекърва, тя я убеждава, че синът ѝ е заминал за Холивуд, където се изявява като успешен режисьор. На прожекцията присъства големият филмов критик Дьорд Барон, за да представи филма, след което можем да се включим в дискусия с Галина Торма и Янка Баркоци от Филмовия архив на Унгарския филмов институт.

Оценяваме качествата на унгарското анимационно изкуство с Пяна за вана на Дьорд Коваснаи. Прожекцията е част от Сезона на класическия филм, инициатива на Асоциацията на европейските синематеки, в която Българската национална филмотека участва за трета поредна година. С изпреварващ времето си подход, различни филмови жанрове се смесват в хибриден експериментален филм. Действието се развива в централната част на Будапеща и разказва за любовен триъгълник. Чрез недоволството на персонажите от собствените им социални ситуации, филмът показва разочарованието на младото поколение от 70-те по изключително забавен и същевременно гротесков начин. Анимацията ще бъде представена от филмовите експерти на БНФ Росен Спасов и Ангел Радев.

Кадър от „Моят XX век“

Носителката на високото държавно отличие на Унгария, Златен кръст, Вера Найденова представя чрез видео обръщение три от филмите в програмата – Електра, моя любов на Миклош Янчо (1 май), Осиновяване на Марта Месарош (2 май) и Мефистофел на Ищван Сабо (4 май). Тук е моментът да обърнем внимание, че Месарош е първата жена режисьор, спечелила Златна мечка на Берлинале за шедьовъра си Осиновяване, а Мефистофел отвоюва наградата за най-добър сценарий в Кан и Оскар за чуждоезичен филм.

Специалистът по унгарско кино доц. Иван Иванов представя още три филма – Соколите, Моят XX век и Лешоядът. Бонус към програмата и специален подарък, който БНФ и филмотечно кино Одеон правят на своите верни зрители е българо-унгарската копродукция Изпитание на Хрисан Цанков. Филмът ще бъде прожектиран от 35 мм филмова лента и в него участват легендарни български актьори като Надя Ножарова, Кръстьо Сарафов и Иван Димов.

Влизаме на прожекциите срещу 7 лева вход, а Любов, Пяна за вана и Изпитание са с вход свободен.