Фински фанфари
Подобаващ старт на фестивалното пиршество ще даде финландският режисьор Мика Каурисмаки с Път на север (Дом на киното, 26 септември), отличен с наградата на публиката на фестивала в Санкт Петербург. Каурисмаки отново се е заел да разнищва нелеката материя на човешките взаимоотношения и изкуството на комуникацията изобщо. Път на север е роуд муви, претъпкано с черен хумор и странни приключения, което разказва за пътешествията из необозримата финландска шир на блуден баща и неговия син, събрали се отново след 35-годишна пауза.

Сияйни акценти
Неуморно интерпретираният във всякакви епохи Дон Жуан на Моцарт има и датска версия, дело на режисьора Каспер Холтен. Филмът впечатлява със стилна визия и в мъглата на изкусяването ще се опитаме да различим претънкия вододел между реалността и изкуството.
Провокации дебнат отвсякъде, но повече от всичко ги намираме в документалната прожекция Посланикът, чийто сюжет нищи корумпираната европейска дипломация. Болезненото е, че тъкмо световната премиера на филма в Амстердам предизвиква шок, защото един от изобличените дипломати се оказва холандецът Вилем Тайсен. Но по-ценното е, че тъкмо Посланикът е носител на награда Роберт за най-добър документален филм и част от официалната селекция на Sundance. Провокации дебнат и в литовския В тялото на Аврора, където ще се потопим в съзнанието на една жена чрез науката невроинформатика и ще позволим на режисьорката Кристина Буозите да ни зашемети с неконвенционална визия и естетика. Както всяка красота, така и Портокалово момиче (по романа на Юстайн Гордер) носи мъничко тъжовност в своите анализи си за житейските стойности и опорните точки на битието. В Пещернякът от Севера ще разберем що за човек и как е възможно да се живее 30 години сред високите ледени планини на Норвегия.

Детско утро
Тъкмо две премиерни за фестивала заглавия ще зарадват милите ни подопечни. В датския Изгубен в Африка невръстното кенийче Симон, осиновено в Дания, ще пътува към родината си, ще се загуби, ще притесни до припадък майка си и накрая ще намери нови приятелчета. Рапърът Ристо и готината Венла пък е финландска история за любов, приятелство и самота, гарнирана с приказна и изчанчена визия, която силно ни очарова.