Шекспир завладява Дома на киното

5 февруари 2024 - 14 февруари 2024

През февруари Шекспир превзема Дома на киното. Още на 5 февруари 7Arts.bg и Royal Shakespeare Company представят за първи път в България популярната Шекспирова комедия Укротяване на опърничавата. Този неповторим театрален спектакъл предоставя възможност на любителите на сценичното изкуство да се насладят на една малко по-различна перспектива.

Баптиста Минола иска да задоми сина си… Катрин възможно най-перспективно. Започва експлозивна битка между половете в тази заредена с енергия любовна история. Джъстин Одибърт преобръща яростната и енергична комедия на Шекспир за пола и материализма, предлагайки нов поглед върху изобразяването на йерархията и властта. Този интересен подход допълва постановката и придава допълнителна актуалност на вечната тема за взаимоотношенията между мъже и жени.

В Деня на влюбените – 14 февруари, ни очаква още един Шекспиров спектакъл – тогава гледаме за първи път постановката Веселите уиндзорки. Пиесата е една от най- непознатите в България творби на Шекспир. Тя е сред по-ранните му произведения и е доста слабо оценена сред критиците, макар да е любима на публиката заради хумора си. Смята се че Уиндзорките е написана по искане на кралица Елизабет I, след като е гледала „Хенри IV“, част 1, и се е влюбила в персонажа на дебелия, но очарователен Сър Фалстаф.

Действието се развива в провинциалното градче Уиндзор, дом на дребно благородие и сцена на разюзданите страсти на Сър Фалстаф. Бивайки приет благосклонно в градчето, той постепенно изразходва търпението на благородното общество с поведението и кроежите си. Усещайки възможност да упражнят своето остроумие, две предани уиндзорски съпруги решават да осуетят плановете на рицаря. А ако междувременно младата Ан Пейдж бъде венчана перспективно, толкова по-добре! Как ще се разреши конфликтът и кой ще успее да овладее хаотичната ситуация за своя облага? Разбираме на 14 февруари от 19:00.

*В пиесите гледаме Royal Shakespeare Company на запис, адаптиран за големия екран.