Пратки от Sundance
Посланиците на щатското кино със свободен дух ще бъдат у нас между 24 октомври и 1 ноември и са 25 на брой, игрален и документален формат. Очакванията към тях са високи – да донесат свежи таланти, актуални теми, моменти за размисъл и качество, което не отстъпва на големите студиа. Рискът от разочарование е равен на нула, когато много от заглавията идват от Sundance 2014 с по една-две награди под мишница – кой с каква вижте в селекцията ни отдолу. Отвъд нея, повишено внимание заслужават още: Военна история с Катрин Кийнър, Вестникарчето с Никол Кидман, Предимството да бъдеш аутсайдер с Ема Уотсън, Учителят с Хоакин Финикс и Животът, какъвто е за кинокритика Роджър Ебърт.

Мост през океана
Важно е, че фестивалът работи и в обратната посока, и то с двоен стаж – вече десет години So Independent, единствен с тази мисия, показва новите български филми на американските зрители. Юбилейният брой е другия месец в Ню Йорк и Сан Франциско. По същия мост за обмен между двете държави в София сега пък чакаме не само филми, но и важни лектори: продуцентът Джаймс Джерманок, който ще помогне със съвети за кино финансиране и продуценство, и филмовият художник Владимир Тодоров, който миналата година сподели какво е да работиш по Алиса в страната на чудесата на Тим Бъртън, а сега ще разясни целия път от сториборда до завършения филм. 

Ловецът на лисици
Foxcatcher
Сигурен борец в категорията Оскар. На тепиха се сблъскват двама братя, олимпийски шампиони по борба, и техният ексцентричен ментор милиардер – Чанинг Тейтъм, Марк Ръфало и Стив Карел в нетипични роли, водени от режисьора на Капоти и Кешбол.

Камшичен удар
Whiplash
Под жестокия натиск на своя учител, млад барабанист открива, че пътят към съвършенството минава през ада. И оставя следи от кръв по палките. Присъдата на Sundance – голямата награда на журито и награда на публиката.

52 вторника
52 Tuesdays
Филм за свободата, сексуалността и живота като лабиринт с много верни посоки. На кръстопът попада 16-годишно момиче, чиято майка решава да смени пола си. От Sundance отговарят с награда за най-добра режисура.

Завръщане в Хомс
Return to Homs
Документалният победител на Sundance. Поглед зад барикадите на град Хомс, където надеждата за революция на две млади момчета се руши необратимо като сградите наоколо.

Джо
Joe
Никълъс Кейдж най-после прави силен ход. Тук е бивш престъпник, който среща 15-годишно момче с жесток баща и има шанса да изкупи грешките си, или да затъне окончателно. Филмът напомня на Мъд с Матю МакКонъхи и същото хлапе начело.

Посетителите
Visitors
Хипнотичен черно-бял филм на Гофри Реджо за технологиите и човешката природа, който се доближава до медиативно преживяване. Наричат го “кинематографично съзерцание”, или накратко – шедьовър. Единствената му прожекция е на 30 октомври от 18:30 в Дом на киното.