Българска селекция
Очаквано, родните документални продукции имат по-особен статут на този кинофорум. Още в откриващата фестивална вечер (Дом на киното, 2 октомври, 20:00) ще имаме възможността да видим четири от най-добрите ни късометражни продукции (Името ми е Протест, Богатството на най-бедните, Soldier и Симбиоза), находчиво обединени под наслова Biting BulDocs. Следващата голяма българска следа в програмата на Sofia Biting Docs е филмът на Светослав Драганов Виктория зад кадър, замислен първоначално като обикновен мейкинк, за да заживее собствен фабулен живот впоследствие.

По пътищата на света
Кратките филмови форми, разказващи за екзотични земи и необикновени постижения, поставят друг акцент в настоящата прецизна подборка на организаторите от сдружение Позор. Изключително интересен в този смисъл е Пътят Камино и нетипичните пилигрими – разказ за инструктор в рехабилитационен център за лечение на наркозависими и алкохолици в Австралия, изминал пътя Камино неколкократно и твърдо убеден, че ходенето на големи разстояния има лечебен ефект. В коренно противоположен контекст ще ни потопи Стилните нюйоркчанки или мода за напреднали – забавна разходка из потайностите на Ню Йорк в компанията на седем колоритни дами на възраст между 65 и 95 години. Със сигурност няма да пропуснем красивата планинарска одисея Осем първенеца, впечатляващият мотоциклетен преход в Меден месец на път, пътешествието до далечна Гренландия в Експедиция до края на света и внушителният кинопътепис на белгийците Карстен де Вилдер и Дими Думортие На стоп до Истанбул, документиращ спонтанното им решение да стигнат до турската столица за 7 дни, придвижвайки се само с автомобил и то не техният собствен.

Sofia Biting Docs е от 2 до 9 октомври в Euro Cinema, Dada Cultural Bar, Дом на киното, Експо Баня София и Чешки център, билети 3/5/7лв