На границата на чудовищното със Sofia DocuMental

18 септември 2023 - 25 септември 2023

„Ела на границата на чудовищното“ е тазгодишното мото на най-големия фестивал за документално кино в столицата Sofia Documental, който се завръща на 18 септември. Организаторите подбират филми с фокус човешки права, чиито теми предизвикват обществен дебат. Прожекциите са посветени както на лични истории, така и на актуални обществени проблеми, като войната, насилието, половото неравенство и климатичните промени. Подбрани са 20 заглавия, от които 18 са премиерни за България. Прожектират се под купола на Ларгото, в Дома на киното и в кино Одеон, както и в Чешкия и Френския културен институт. Специални прожекции има и в клуб ДОМ и Ж Jazz Room. Аудио разходка с Градски детектив, откриване на живо на новия сезон на Grand Balkan подкаст и отворени врати на Киноклуб Супер 8 са събитията, които съпътстват основната програма на фестивала. Включена е и творческа лаборатория по документалистика от платформата Балкански документален пазар.

Селекцията

Документалните филми са подбрани от Балкански документален център и Чешки културен институт с цел да предизвикат дискусия, да образоват и да променят обществените нагласи. Международните заглавия са създадени в последната година и са показвани на най-големите филмови фестивали: Берлинале, Кан, Сънданс, IDFA – Амстердам, и много други. В категориите Супержени, Лични революции и Куиър бъдеще се запознаваме с личните истории на хора, прекрачващи границите, а в Извън патриархалните рамки и Общество под лупа научаваме за феномени като дискриминацията на базата на пол и етнос и бедността. В селекцията са включени и филми, посветени на войната в Украйна, както и за климатичните промени (Рай, 2022). За завършек ни очакват две музикални прожекции – едната представя живота на Литъл Ричард, а другата проследява алтернативната клубна сцена в Сърбия на фона на разпадането на Югославия (след филма имаме възможност да участваме в дискусия с режисьора Павле Терзич и създателя на Български рейв архив Владислав Илиев – Vladzen).

Фестивалът се открива с Родина – филм, посветен на раздвоената култура на Беларус: от рейв партита в постсъветски мрак до отражението на неонационализма в общество, в което корупцията и бруталната култура на почит към войната разединяват младото поколение. На откриването присъстват режисьорката на филма и съорганизаторите на събитието от Европейския парламент в България. Филмът е награден с престижната награда DOX:AWARD от фестивала в Копенхаген, но не е единственият. С награди от международни фестивали са и На сауна по сестрински, Anhell69, Седем зими в Техеран, Литъл Ричард, Рай и други.

Събитията

Тази година фестивалът разширява дейността си, като включва и аудио документалистика. На 21 септември Grand Balkan Podcast стартира новия си сезон на живо, за да може публиката на Sofia Documental да се потопи в техните задълбочени разкази за личности и събития от Балканите, поднесени с хумор. На 22 септември в Ж Jazz Room ни очаква Киноклуб Супер 8 с ден на отворените врати, където всеки може да донесе свои забравени любителски домашни филми, заснети на 8 мм, супер 8 и 16 мм. Там заедно гледаме на прожекционен апарат своите стари лични архиви. А на 23 документалният подкаст за градски истории Градски детектив ни извежда на аудио разходка из София в зала Резонанс в Дома на киното. След нея имаме възможност да разговаряме с основателите Ана Благова, Яна Пункина и Радослав Чичев.

Sofia Documental продължава до 25 септември, а до 8 октомври филмите са достъпни и на онлайн платформата Neterra TV+.

Програма

Anhell69
Ларго (под купола)
22 септември: 20:00
Одеон филмотечно кино
23 септември: 18:30
Кралица
Ларго (под купола)
23 септември: 20:00
Дом на киното
25 септември: 18:00
Кралицата на порното
Ларго (под купола)
20 септември: 20:00
Одеон филмотечно кино
22 септември: 20:30 (разговор с режисьорката Валери Контакос)
Ла Сингла
Дом на киното
19 септември: 18:30 (среща с екипа)
Одеон филмотечно кино
21 септември: 18:00
Литъл Ричард
Дом на киното
21 септември: 18:30
Одеон филмотечно кино
23 септември: 16:30
Между две революции
Дом на киното
20 септември: 18:30 (среща с екипа)
Приказка за необратими времена
Клуб ДОМ
23 септември: 18:00 (Дискусия с режисьора)
Рай
Дом на киното
24 септември: 18:00
Родина
Ларго (под купола)
18 септември: 19:00
Дом на киното
23 септември: 15:00 (среща с екипа)