ИГРАЛНИ ФИЛМИ
Новото иранско кино и този път заема почетно място в програмата на MENAR с цели тринайсет многократно награждавани заглавия, които ще гледаме за първи път у нас. Силно препоръчваме напрегнатия трилър Едва шест милиона и половина със звездите на иранската кинематография Пейман Моади и Навид Мохамадзаде, съответно в ролите на детектив и недосегаем престъпен бос, които подемат опасна игра на гоненица из подземния свят на Техеран. Язовецът, който спечели журитата на фестивалите в Остин и Банкок, на пръв поглед е история за хлапе, инсценирало собственото си отвличане в опит да събере отново родителите си, но обратът на финала е онова, което чакаме със затаен дъх. Драмата прелива и от новия филм на Наргис Абяр На пълна луна, където идилията на една влюбена двойка е нарушена, когато жената открива, че родителите на съпруга й се занимават с нелегална търговия, и всички фатални последици, произтичащи от факта. Тук е мястото да споменем и Пазачът на затвора – второто заглавие във филмографията на режисьора Нима Джавидислед, спечелил овации с изключително успешния си дебют Мелбърн. Затворническата сага разказва за усилията на полковник Джахид (отново изключителен Навид Мохамадзаде) да продължи издигането в служеб-ната йерархия, докато върви по следите на избягал арестант. Един от най-добрите ирански кинематографисти – Расул Садрамели – отбелязва участие в MENAR с женската драма Животът ми във втори курс, където една дългоочаквана екскурзия до Исфахан променя до неузнаваемост световете на две близки приятелки.
ДОКУМЕНТАЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

По правило документалните филми черпят вдъхновение от реалността, не от абстракцията, но изключителният Салка през земята на маврите, който считаме за едно от най-силните заглавия в селекцията на MENAR, впечатлява с експериментаторския си дух. Решена да избяга от родната Мавритания, безстрашната Салка потегля към неизвестното бъдеще на борда на митичен товарен влак, чиито вагони се вият из пясъците на Сахара, пълни с полезни изкопаеми, а често и с нелегални мигранти. Мащабният Лица и стъпки пък дава възможност на всеки немюсюлманин да се докосне до свещените градове Мека и Медина и енергията на милиони вярващи, тръгнали на тържествено поклонение. Съвсем различен е тонът на френско-мароканската продукция Пънк завинаги, разказваща за неукротимия Стоф – лицето на бунта на младите срещу консерватизма на мароканското общество.

КЪСО КИНО

Късометражната програма в тазгодишния MENAR фест се равнява на 12 заглавия, разпределени в три части и ако питате нас, всички са задължителни. Подгряваме любопитство ви с десетминутния Пази се от чудовището (в който спокойните старини на дългогодишна семейна двойка са поставени на карта заради една счупена ювелирна чиния), мечтателния Кино и забрава в Дакла (показващ как монотонно ежедневие на отдалечен бежански лагер се оживява от пристигането на пътуващо кино 44 години след последната прожекция) и колоритното египетско предложение Къната на Уард (разкриващо в детайли красивото изкуство на рисуването с къна).
ФОКУС
Тринайсетото издание на MENAR празнува в аванс 75-ата годишнина на френския фотограф, режисьор и природозащитник Ян Артюс-Бертран в мини панорама с три от най-въздействащите му кино импресии. В поразителния Човек разноцветните разкази и лица на върволица представители на човешката раса ни потапя в същността на собствената ни природа. Земя прелита над чудесата на света от птичи поглед в спиращи дъха кадри на мегаполиси, арктически ледове, пустини и джунгли, а в Алжир отвисоко гледната точка остава същата, за да ни разходи из природните и сътворените от човека забележителности на най-голямата африканска държава.
Пълният списък с филми на Sofia MENAR фест е на menarfest.com и на neterra.tv/festival/menarfest