Sofia MENAR: Истории от високата кула

16 януари 2023 - 29 януари 2023
Уебсайт: menarfest.com

Сдружение Позор и организираният от тях фестивал с най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка – Sofia MENAR – отново поставят силно начало на филмовата ни година. Между 16 и 29 януари едни от най-добрите съвременни заглавия от киното на исляма ще шестват из салоните на Дома на киното, Културен център G8, Euro Cinema, Влайкова и онлайн на Neterra TV+, а ние се готвим за драма, спиращи дъха гледки и вълнуващ поглед към живота на по-непознатата половина от света.

Българската следа

Тазгодишното издание е по-специално както за организаторите, така и за публиката, защото за първи път откриващият филм е родно производство. Говорим за колоритния групов документален портрет Духът на Шехерезада на режисьора и продуцент Катерина Борисова, разказващ удивителните истории на няколко човека на изкуството, намерили призванията си и своята втора родина в България. Най-хубавото е, че някои от тях можем да срещнем лично в откриващата вечер на 16 януари от 19:00 в Дома на киното.

На фокус

През изминалата година протестният глас на иранските жени намери отзвук в глобален мащаб, затова не е чудно, че именно творчеството на режисьорките от кинематографията на Близкия изток изпълва фокуса на настоящия MENAR. Тук задължителен е последният филм на една от най-ярките личности в иранското кино – бунтарката Маниже Хекмат, озаглавен просто 19. Главна героиня в този красив и трогателен разказ е самотна художничка, чийто уютен и подреден живот се променя внезапно след диагнозата коронавирус. На прага между живота и смъртта, жената се впуска в емоционално пътуване из своите сладко-горчиви спомени. В същата категория ще видим и Средиземноморска треска на палестинската режисьорка Маха Хадж, в който двама на пръв поглед коренно различни по нрав и ценности съседи завързват необичайно приятелство. Оставаме в тази секция с драмата Като слънцето и луната на Сетаре Ескандари, където една вдовица дава обет за мълчание и дните ѝ се превръщат в поредица от мрак и самота, докато един ден в града не се завръща изгубената ѝ любов от младостта и слънцето в сърцето ѝ отново изгрява.

Фестивални любимци

След като получи международно признание от фестивалите в Чикаго, Анталия и на Берлинале, филмът на Ферит Карахан Школа за келеши ще има своята премиера и на Sofia MENAR. Тази сурова история се развива в казармената среда на един интернат, където крехко приятелство се бори да оцелее сред преспи от страх и тормоз. Друг любимец на журито на Берлинале и носител на наградата за най-добър актьор от фестивала в Кан – Шахаб Хосейни – сяда на режисьорския стол, за да заснеме адаптация по Хотел между тоя и оня свят на Ерик-Еманюел Шмит. В актьорския състав откриваме и едно от големите имена на иранското кино Париназ Изадяр, която партнира на самия Хосейни.

MENAR biting docs

Закачката с другия фест, организиран от Позор, не е случайна: хапливото документално кино заема съществена част от програмата на MENAR с провокиращи размисъл заглавия като Кодокуши (вдъхновен от японски термин, описващ смъртта на самотни хора, които умират в жилищата си и известно време смъртта им остава неустановена от околните), Стая без гледка (описващ тъжното ежедневие на стотици жени от Кения, Етиопия, Филипините и Бангладеш, които всяка година заминават за Ливан, за да работят като домашни прислужници) и Мамоди, мъжът, който дълбае баобаби, който ни пренася в екзотичен Мадагаскар, за да ни срещне с последния представител на изчезналите майстори, измислили изключителен метод за съхраняване на дъждовна вода. Почитателите на френския фотограф и документалист Ян Артюс-Бертран ще открият в програмата цели две предложения от автора, посветил 50 години от живота си на нашата планета: 100-минутния Нашето наследство, описващ връзката между природата и човека под формата на недовършено завещание, което всички заедно пишем, и впечатляващия портрет на нежната половина от човечеството – Жена, събрал истории за любов и надежда от цял свят и заснет в сътрудничество с Анастасия Микова.

Sofia MENAR фест е от 16 до 29 януари в столичните арт кина и на Neterra TV+. Пълната програма търсете на menarfest.com