Sofia Pride Film Fest 2023

4 юни 2023 - 15 юни 2023

Традиционно през юни гледаме най-доброто от световното ЛГБТИ кино, като тази година в програмата фигурират филми с награди от фестивалите в Кан и Берлин, както и от фестивала за независимо кино Sundance. По време на Sofia Pride Film Fest се докосваме до различни светове, запечатани в документални, игрални и късометражни ленти от България, Камбоджа, Белгия, САЩ, Франция и други.

Тринадесетото издание ни отвежда в кино Одеон и Сцена Дерида, където от 4 до 15 юни се срещаме със запален по футбола транс тийнейджър, влюбени жени в концентрационен лагер през 1944 година, поразени от трагедия младежи на ръба на съзряването, първия открит гей имам в света и дори извънземни посетители на Земята.

Откриването на Sofia Pride Film Fest на 4 юни от 19:00 ни пренася в Камбоджа с красивия и вдъхновяващ документален филм Лотус, но изненадите не спират дотук – прожекцията е двойна и в рамките на вечерта гледаме и късометражния Свободата е действие, посветен на защитника на човешките права адв. Деница Любенова и всеотдайната ѝ работа срещу дискриминацията.

На 6 юни пък посвещаваме вечерта на късчета истории, уловени в отрязъци между 5 и 15 минути. Говорим, разбира се, за късометражната програма, в която можем да видим 1 великобритански и 7 български филма. Късометражните удоволствия продължават и на 14 юни, когато ленти от България и Португалия проговарят на езика на танца. И двете програми са с вход свободен и се провеждат в Сцена Дерида.

Несъмнени акценти през следващите дни са номинираният за Оскар филм на Лукас Донт, Близо, на който се насладихме неотдавна в рамките на тазгодишния София Филм Фест, както и наградения в Кан Синият кафтан, който разказва за отношенията между шивач, съпругата му и талантлив ученик.

Празнуваме разнообразието и поздравяваме героя в себе си и на официалното парти на Sofia Pride Film Fest на 8 юни в арт пространството Swimming Pool. В басейна на покрива на сградата зърваме моменти от филмите от селекцията и се потапяме в нощта под звуците на челото на Магдалена Петрович. Започваме в 19:00.

Разглеждаме пълната програма надолу, а повече информация намираме тук.

Програма

Лична: Късометражна програма на Sofia Pride Film Fest 2023
Derida Stage
06 юни: 19:30 (Вход свободен)
14 юни: 19:00 (Вход свободен)