Срещи на младото европейско кино 2023

20 юни 2023 - 25 юни 2023

Любовта към киното е ценност, която се развива от най-ранна възраст и допринася за множество важни качества, полезни на учениците в почти всички сфери на живота. Екранът се превръща във врата, пряк път към свободното себеизразяване, по-задълбоченото разбиране и толерантност, естетическия усет и обогатяването на общата култура. Деветото издание на Срещи на младото европейско кино цели именно това и между 20 и 25 юни фестивалът отново привлича най-младата публика с поредица от прожекции на значими образци на киноизкуството с вход свободен, работилници за деца и младежи, обучения за учители и уникален киноконцерт.

Организаторите от Сдружение Арте Урбана Колектив целогодишно работят за внедряването на киното като изкуство в училище чрез редица европейски инициативи като CinEd – Кинообразование за деца и младежи, Short Cut – Млади режисьори снимат града си, Киното, сто години младост, Cinemini и др. В рамките на фестивала те канят младите киномани на възраст между 3 и 19 години да се запознаят с класически европейски филми, превърнали се в еталон, като тази година програмата включва словенския Щастие на каишка на режисьора Яне Каучич, украинския документален Проект: Баба от Балинт Ревеш, Пианото на Припят от Елиска Цикова и много други. Някои от прожекциите ще бъдат последвани от дискусии и работилници.

Учениците и техните учители и родители имат напълно безплатен достъп до всички събития от програмата след предварително записване тук.

Акценти

Фестивалът стартира с класиката на словенското кино Щастие на каишка от Яне Каучич. Филмът разказва за малкия Матиц, чийто живот се променя коренно, когато е избран да играе главна роля във филм. По време на снимките, той открива, че ще си партнира с огромното черно куче Якоб и двамата се привързват един към друг дотолкова, че продуцентите позволяват на Матиц да задържи четириногия си приятел. Дали обаче съседите ще бъдат съгласни с подобно съжителство? Откриваме отговора на 20 юни от 14:00. Щастие на каишка е любим филм на малки и големи, но се препоръчва за деца и младежи над 7 години. След прожекцията младите зрители могат да споделят мнението си, да анализират внушенията на лентата и да обсъдят персонажите. Всяко дете получава и малък подарък за спомен.

На същия ден в 16:30 оставаме във Френския институт за документалния филм Напред, деца! (реж. Тиери Демезиер и Албан Турле), който разказва как хип-хоп танците се внедряват като отделна дисциплина в престижна парижка гимназия. След филма младите зрители ще бъдат поканени на дискусия относно емоциите, които филмът провокира, персонажите на техните връстници, както и тези на учителите, с които преживяваме два часа на екрана. Препоръчва се за младежи над 14 години.

В украинския документален филм Проект: Баба, който гледаме на 22 юни в 19:00, трима внуци изследват невероятното минало на техните баби: английска шпионка, танцьорка от нацистка Германия и комунистка от Унгария, оцеляла от Холокоста. Прожекцията ще бъде последвана от дискусия за похватите използвани в документалния филм и актуалността на разискваните теми в него. Препоръчва се за младежи над 16 години.

На 22 и 23 юни сме на специална прожекция, дискусия и работилница с документалния поетичен филм „Пианото на Припят“ на режисьорката и пианистка Елиска Цилкова. Чешката лента ни връща към завинаги запечатаната в историята дата 26 април 1986 година, когато се случва аварията в електроцентралата в Чернобил. Водена от бивши жители на града, Елиска Цилкова ни повежда на пътешествие в миналото и с изящество ни напомня за неочакваната сила на музиката.

На 23 юни в 14:00 пък се потапяме в класиката „Страхът изяжда душата“ на великия режисьор Райнер Вернер Фасбиндер – несъмнено една най-значимите фигури във филмовата история на Германия и представител на Новото немско кино. Филмът разказва за 60-годишната Еми, която се влюбва в младия мароканец Али. Когато решават да преследват любовта си и да се оженят, дори собствените деца на Еми се обръщат срещу тях. Прожекцията ще бъде последвана от дискусия.

Работилници

В рамките на фестивала се провеждат и разнообразни работилници и майсторски класове. На 21 юни веднага след първата късометражна селекция младите участници имат възможност да експериментират с филмовата лента. По време на ателието те рисуват директно върху нея, след което могат да видят това, което са сътворили, чрез специална прожекция, осъществена благодарение на Киноклуб Супер 8.

На 22 юни след прожекцията на късометражната програма Спри и се завърти, предназначена за най-малките зрители, протича работилница, в която персонажите от видените филми оживяват отново, този път на хартия.

Същият ден стартира и двудневната работилница Експериментирай с полароид, която позволява на младежите да заснемат по поетичен начин места, паметници или изоставени сгради в центъра на София с помощта на менторите Еви Карагеоргу и Мария Дачева. Във втората част на майсторския клас на 23 юни от 13:30 до 16:00 младите фотографи експериментират с различни техники за манипулация на полароид. С помощта на менторите Йохана Траянова и Еви Карагеоргу, те дават свобода на въображението си и създават изненадващи творби.

Следват цели две обучения на 24 юни, първото от които е подходящо за деца между 5 и 7 години и се фокусира върху разказване на история чрез отделни кадри. В 11:00 малчуганите ще рисуват отделни кадри, създаващи общ сюжет, а в 14:00 започва обучението Кино и артистично образование за най-малките с програма Cinemini, което пък е предназначено за учители и представители на детски градини, културни институции и всички участници от образователния процес на възрастовата група от 3 до 6 години.

Киноконцерт

Тази година отново се потапяме в магията на анимацията и музиката. Специалният киноконцерт представя селекция от поетични анимационни филми, озвучени на живо с композираната на място музика от пианиста Станислав Абаджиев. Той подготвя оригинални аранжименти за всеки филм от програмата и запознава публиката с авторския си подход. Научаваме защо пианото е толкова важен инструмент за киното и как музиката влияе на случващото се на екрана, докато гледаме история за пианист, чието свирене събужда миналото, приключенстваме с малкото мишле, което мечтае да лети и се вихрим в топлината на ароматна френска пекарна. Киноконцертът е с вход свободен и завършва с малка изненада за всички зрители. Започваме в 18:30, като не пропускаме да се запишем предварително тук.