Световната поредица „Опера в киното“ превзема киносалоните през пролетта

6 април 2024 - 30 март 2024

В началото на април операта заживява в киносалоните с поредицата Опера в киното, която пренася класически заглавия и изключителни спектакли от най-големите световни фестивали в кинозалите.

На 6 април в България започва излъчването на първия сезон от световната поредица Aria Опера в киното, която среща любителите на високото оперно изкуство със спектакли от най-престижните оперни фестивали. Aria е проект за световно разпространение на опери в кината, създаден през 2017 г., който всяка година представя най-добрите спектакли в рамките на един сезон. При нас той идва с четири заглавия – Мадам Бътерфлай (с участието на Барно Исматулаеа), Травиата (със Соня Йончева), Турандот (с Анна Нетребко) и Кармен (с участието на Елина Гаранча.)

Представлението, с което откриваме поредицата, е Мадам Бътерфлай от фестивала в Брегенц Опера на езерото. Гледаме вълнуващата опера на Пучини, поднесена над водата. На 20 април продължаваме с Травиата с невероятната Соня Йончева, която влиза в ролята на куртизанката Виолета Валери. Постановката е считана за „върха на италианската опера“ и е от сцената на фестивала Арена ди Верона.

През май можем да видим и чуем Анна Нетребко в Турандот. Това е последната опера на Пучини, която е и най-голямата и впечатляваща от творбите му – китайската ледена принцеса Турандот се впуска в отмъщение. Край на сезона отбелязваме на 8 юни с Кармен. Една от най-обичаната и популярна опера на всички времена. Прочутият режисьор Франко Дзефирели създава грандиозна постановка за фестивала Арена ди Верона, която включва стотици участници: солисти, хористи, детски хор, танцьори и статисти.

Всички прожекции са с български субтитри и ни очакват в кината на Cinema City.