Този период е белязан от политическо, идеологическо и социално напрежение, което намира отражение и в тенденциите в културния живот. Тематично надделява травмата и последиците от Първата световна война, а естетически в тогава все още новороденото седмо изкуство се наблюдават иновативни опити и артистични търсения.
Берлин се превръща в новата културна столица на Европа, което става и причината да се фокусираме предимно върху германски филми. Тримата режисьори, представени в рамките на инициативата, са добре познати на киноманите: през 30-те години Геог Вилхем Пабст вече има 10 филма зад гърба си, Фриц Ланг остава в историята като режисьора, направил най-скъпия филм – знаковата научна фантастика Метрополис, а тази година българинът Златан Дудов чества 90 години от своята премиера в Берлин.
През призмата на Westfront, M и Kuhle Wampe разглеждаме обществените сътресения от четвъртото десетилетие на XX век. Гмуркаме се във вдъхновенията на режисьорите, изследваме еволюцията на киноезика, политическите и социални влияния върху киното и техническите новости, довели до същинска революция във филмовия израз. Макар и съвсем различни като жанр, тема и режисьорски поглед, прокарваме невидима нижка между трите ленти и ги осмисляме като частици от културната история, подредени в комплексен пъзел на човешкото светоусещане през 30-те години. В проблематиката ни въвеждат историкът, художник и специалист по униформи Александър Въчков, режисьорът и преподавател Светослав Драганов и кинокритикът, режисьор, сценарист и преподавател Александър Донев.