Вечер на българския късометражен филм

29 март 2023

Международният филмов фестивал На брега и Yalta Art Room продължават традицията си с вечери, посветени на съвременното българско късометражно кино и през март. В края на месеца в 19:30 гледаме български филми от жени режисьорки. В програмата са включени Черупки на Слава Дойчева, Мечтата на Наташа на Ваня Бойчева, Анжела на Вилма Карталска и Shadows с режисьорка Виктория Караколева.

Програмата започва с Черупки – историята на едно момиче, което иска да прекара Великден заедно със семейството си, което обаче се оказва не толкова лесно. За филма Слава Дойчева получава специален диплом от фестивала на българското кино Златна роза, както и награда за режисура на късометражен филм в Котбус. Филмът е селектиран за фестивални конкурси в много други държави, които тепърва предстоят.

Продължаваме вечерта на българското съвременно късометражно кино с Анжела. Филмът разказва историята на една жена с особено силен дух. Дух, който неусетно я превръща в писателка, актриса и танцьорка въпреки физическата ѝ невъзможност. В рамките на програмата гледаме и Мечтата на Наташа. Филмът по едноименната пиеса на Ярослава Пулинович разглежда историята на Наташа – момиче, което живее в дом за деца, лишени от родителски грижи. Тя разказва за своя живот, за майка си, приятелството и първата си любов, в която вижда спасение от живота в дома.

Финал на вечерната филмова програма слага Сенки. Той е първият професионален филм на режисьорката Виктория Караколева и е селектиран и награден от няколко международни фестивала. Сюжетът във филма се върти около необичайната среща на Леа и Вал сред морето и вятъра.

Прожекциите са с обща продължителност 100 минути и след тях е предвидена дискусия между публиката и някои от създателите на филмите, както и актьорите в тях.