Дом
Полша, 1958, 10’57“ · Реж. Валериан Боровчик, Ян Леница
Филмът на двамата изтъкнати графици Боровчик и Леница открива златния век на полската анимация. Не случайно той печели Гран при на най-важния конкурс за експериментални филми в Брюксел през 1958 г. Дом е важна крачка напред към пълната автономия на пластиката в анимационното кино.

Лабиринт
Полша, 1961, 14’14“  · Реж. Ян Леница
Лабиринт представя абсурдите на тоталитарното общество и е смятан за един от най-великите филми в историята на световната анимация. Опростената анимация на рязаната хартия и строгата черно-бяла графика на творбата постигат изключителна експресивност, обект на възхищение за дълги години.

Червено и черно
Полша, 1963, 6’24“ · Реж. Витолд Герш
Режисьорът на Червено и черно използва остроумен похват – той участва лично, показва се на екрана, играе с нарисуваните от него герои. Оста на разказа е борба с бик, която, благодарение на множеството пластични похвати, става не само съвършена визуално, но и лека, остроумна и извън рамката на времето.

Танго
Полша, 1980, 7′ 54“ · Реж. Збигнев Рибчински
Збигнев Рибчински е автор на многобройни филми, награждавани на международни фестивали, ценени за оригиналната им пластика. Един от световните пионери на анимационната техника в дебел слой боя и рисуване с четка върху целулоид.

Настройване на инструментите
Полша, 2000, 15′ 18“ · Реж. Йежи Кучя
Екзистенциален размисъл за отминалото време. Един ден от живота, преплетен с визуални спомени от времето на войната.

Кротката
Полша, 1985, 11′ · Реж. Пьотр Думала
Свободна интерпретация на едноименния разказ на Достоевски. Филм с уникална авторска гипсова техника на анимиране (рисува се върху гипсови плочи, които след това се пребоядисват, изтриват и т.н.).

Катедралата
Полша, 2002, 6′ 20“ · Реж. Томек Багински
През 1999 г. разказът Катедралата на един от най-популярните полски автори на фантастика от младото поколение Яцек Дукай му прави силно впечатление и той пише по него за анимационен филм, разказващ за търсенето на смисъла на живота. Започва тежка работа по компютърната подготовка на филма: три хиляди часа, 110 кадъра. Работата върху филма му отнема 3 години и е увенчана с много награди .