И тази година имаме една седмица, в която да се потопим в света на испанските и ибероамерикански майстори зад камерата – приключение, което винаги си заслужава. Седемнайстата седмица на испанското и ибероамериканско кино предлага повече от 20 заглавия от Испания, Куба, Чили, Португалия, Венецуела, Аржентина и Перу в различни жанрове. Хубавото е, че всички прожекции в кино Люмиер от 10 до 16 май са безплатни, но имайте предвид, че само част от филмите са с български субтитри, а други са с английски или на оригиналните си езици.
Откриването на испанския минифест е особено силно – с трилъра Килия 211, който ни повлича в жестокостта на затворнически бунт и в кадър ни показва течащата от вените кръв на младия служител Хуан, който не знае, че го очакват още сблъсъци в името на принципите. Филмът на режисьора Даниел Монсон идва със славата си на особено награждаван – 8 статуетки Гоя (испанския еквивалент на Оскар), сред които за най-добър филм, режисьор и главна мъжка роля. На 14 май се гответе за среща с испанския режисьор Самуел Марин Матеос, веднага след прожекцията на филма му Стръв – симпатичен екшън за дребен джебчия и рибна фабрика, в която очевидно се сключват разни сделки, които купуват скъпи коли.
Перуанските Дни на Сантяго и Съдбата няма любимци са сред петте най-добри ленти от последното десетилетие, а Куба е представена със заглавията Ел Бени, разказващ живота на певеца Бени Море, Аромат на дъб – любовна история, родена сред кафеената плантация Ахерона и Мъртви богове – за житието на известния сводник Алберто Ярини.
Финалът е запазен за Чили, а последният ден на феста е посветен на жертвите от земетресението през февруари, които ще бъдат почетени с прожекции на Качимба и Коронация на режисьора Силвио Кайоци.

Седмица на испанското и ибероамериканското кино, кино Люмиер, 10 – 16 май, вход свободен