Конкурсът включва 17 пълнометражни и 21 късометражни филма, завършени след последното издание на фестивала. За наградите в пълнометражното кино ще се състезават Възвишение на Виктор Божинов – екранизация по романа на Милен Русков; романтичният на Галин Стоев – Безкрайната градина; семейният Смарт Коледа на Мария Веселинова, международно отличеният Ага на Милко Лазаров, драматичният Кораб в стая на Любомир Младенов и копродукцията Чудо на Егле Вертелите.
Филмите, които ще гледаме за първи път на фестивала са Мълчанието на сестра ми… на Киран Коларов, дебютният на Надежда Косева Ирина, новите филми на Костадин Бонев Далеч от брега, Времето е наше (Разруха) на Петър Попзлатев и Живи комини на Радослав Спасов. В конкурса участват още двата филма на режисьора Максим Генчев – Преглед на вътрешните пространства и Смартфонът беглец, Трансгресия на Вал Тодоров, омнибусът по разкази на Георги Господинов 8 минути и 19 секунди и добилите изключителна популярност Привличане и Нокаут или всичко, което тя написа. Късометражната конкурсна програма също представя най-новото и обещаващо в жанра.
Фестивалът на българския игрален филм Златна роза е в зали 1 и Европа на ФКЦ от 27 септември до 4 октомври.
Билети: 7лв; За учащи, пенсионери, хора в неравностойно положение и инвалиди: 5лв; 6лв при закупуване на 5 и повече билета