Aerowaves на 25

Език: английски
Жанр: документален
Година: 2023
Режисьор: Еня Белак

Филмът представя поглед зад кулисите към хората и артистите от пионерската танцова мрежа Aerowaves и тяхното влияние върху съвременния танц в цяла Европа от 1996 г. насам.

През последните 25 години Aerowaves е в челните редици на иновативния съвременен танц в Европа като подкрепя работата на нововъзникващи творци, оформя го като изкуство и свързва танцовия свят на континента. Този документален филм се гмурка в богатата история на Aerowaves , артистите, които те са идентифицирали и подкрепяли, и многобройните разклонения, които са израснали около тази променяща играта организация, включително експерименти във VR формат. Филмът съдържа архивни кадри от минали фестивали, дълбочинни интервюта с основателите и артистите и красиво заснет танц, направен специално за филма.

Филмът включва интервюта с директора и основател Джон Ашфорд, с административния директор Анна Артър; с едни от най-известните артисти на Aerowaves от цяла Европа, включително Патриша Аперги (Гърция), Игор и Морено (Италия), Оона Донърти (Великобритания); с уважаваните танцови писатели Санджой Рой (Гардиън) и Доналд Хутера (Таймс); и с много други професионалисти и партньори от сферата на съвременния танц.