Аромат на липа

Език: български
Жанр: комедия
Държава: САЩ/България
Година: 2023
Времетраене (минути): 112
Режисьор: Сиси Денкова
Сценарист: Джордан Трипиър
Участват: Иван Бърнев, Албена Колева, Тончо Токмакчиев, Йоана Буковска-Давидова, Албена Михова, Иван Петрушинов, Рени Врангова, Георги Златарев, Мария Бобева, Ивайло Димитров, Жанет Иванова

Стефан пристига в Мемфис с чисто нова зелена карта, готов да отвоюва американската мечта и бързо да събере пари за майка си, която остава в България. Съдбата скоро го среща с Дима и Георги, домакини и своеобразни тартори на малко българско общество в града. Взаимоотношенията им ескалират и неминуемо преплитат драма и комедия, а фабулата разглежда една от големите теми на последните 25 години – съдбата на милионите български емигранти по света.

Пълнометражният дебют на Цветана Денкова изследва трудностите, сполуките, изпитанията, провалите и надеждите, които неизбежно съпътстват живота на непознато място, по топъл и човешки начин. Самотата и опитът за интеграция, мечтата, която изглежда на една ръка разстояние, но същевременно толкова далечна, носталгията по дома и копнежът за общност, приятелите и противниците, срещнати по пътя – тези проблеми носят едновременно лични и универсални послания.

В основата на сюжета лежи историята на режисьорката, която още като дете емигрира в Америка. Днес нейният дебютен пълнометражен филм се радва на успехи в чужбина и у нас, като филмът е показван на кино форуми като Cinequest Film & Creativity Festival в Сан Хосе, Калифорния, Международния София филм фест и фестивала на българското кино Златна роза във Варна. Лентата е реализирана в САЩ по време на пандемията, с български актьорски състав и американски екип, преобръщайки културната пракитка американски филми да се снимат в България.