BANFF Mountain Film Festival

Програмата включва 7 ленти, представящи забележителни истории, идващи от далечни земи и носещи духа на планината и свободата. Пътуване до далечни локации, анализиране на актуални екологични проблеми и запознаване на публиката отблизо и лично с изпълнени с адреналин екшън спортове.

Flow
Франция, 2021, 5′, ски
Flow е въздушно и симфонично пътешествие със скиора Сам Фаврет, в сърцето на затворен курорт през зимата на 2021 – с доза нереалност, спокойствие, мощно каране на ски и преди всичко удоволствието от преоткриването на детска площадка в нейното диво състояние.

Sheri
САЩ, 2022, 19′, вода
60-годишната кариера на Шери Тинги – жена, която се противопоставя на стереотипите, като създава компания на 50-годишна възраст – компания, която революционизира аутдор индустрията. Филмът е история за препятствията, които тя преодолява, за да стартира компанията, за начините, по които се скрива от погледа, така че хората да съдят лодките, а не нейната роля в създаването им. В този преломен момент на равнопоставеност и приобщаване към индустрията, житейската история на Шери едновременно ще стопли публиката и ще насочи вниманието й към важния житейски въпрос за принадлежността.

Balkan Express
Германия, 2022, 40′, ски
Германските алпинисти Макс Кронек и Йохен Месле резервират еднопосочен билет за влак от Мюнхен до Солун и започват своето 2500-километрово пътуване обратно у дома с колело и ски. Те изследват планините на Балканите, търсят най-красивите ски линии и споделят хубави моменти с местните по пътя.

Creation Theory
САЩ, 2022, 22′, ски, сърф
В Creation Theory суровите елементи на природата се събират в Westfjords в Исландия, отвеждайки ни на пътешествие от междузвездното раждане на гравитацията и ритъма до тяхната крайна човешка творческа изява: сърфист на вълна, сноубордист на върха и музикант на сцена.

Lapporten Skyline
Швеция, 2022, 19′, слаклайн
През лятото на 2021 някои от най-добрите хайлайнери в света се отправят към емблематичния Lapporten Gap точно до Абиско в Северна Швеция. Планът е да поставят двукилометров хайлайн на 600 метра над земята и след това да преминат по него. Ако успеят, това ще бъде нов световен рекорд.

Nuisance Bear
Канада, 2021, 14′, околна среда, дива природа
Чърчил, Манитоба, е известен като международна дестинация за снимане на полярни мечки. Виждали сме величествените изображения и класическите сериали за дивата природа, заснети тук, но какво виждат тези мечки от нас? Чрез промяна на гледната точка Nuisance Bear разкрива път с препятствия, осеян с туристически папараци и служители на дивата природа, които трябва да навигират мечките по време на годишната им миграция.

Danny MaCaskill’s Do a Wheelie
Великобритания, 2019, 6′, байк
Присъединете се към Дани Макаскил и множество приятели, докато той разширява границите на скромното wheelie и научава по нещо от стари и нови приятели.