Burgas International Film Fest 2023

15 юли 2023 - 21 юли 2023

Осмото издание на Burgas International Film Fest е от 15 до 21 юли, а входът за всички прожекции на Открита сцена Охлюва и НХК е свободен.

Фестивалът ще бъде открит с филма на датския режисьор Мартин Скобер Копенхаген не съществува, който ще бъде представен за пръв път пред българската публика. Премиера за България ще направи и дебютът на австрийския режисьор Давид Вагнер – Айсмайер, създаден по действителна история и награден от фестивала във Венеция през изминалата година. Още две премиерни за България чуждестранни ленти са включени в конкурсната програма – казахстанският Братя, дебют на режисьора Дархан Тулегенов, и португалският Първа възраст на Алешандро Давид. Българските заглавия в пълнометражната селекция са Любен на Венци Костов, който ще бъде излъчен за пръв път в България, и Добрият шофьор – игрален дебют на известния с документалните си проекти Тонислав Христов. Последният е сниман отчасти и в Бургас, а публиката ще може да се срещне на живо с актьорите от двата български филма.

Добрият шофьор

Любопитно заглавие от извънконкурсната програма на фестивала е документалният филм Nothing compares, проследяващ възходите и паденията в музикалната кариера на Шиниъд О’Конър.

Nothing Compares

Акцент в осмото издание на фестивала е международната селекция от анимационни филми, изготвена специално за бургаския кинофорум от аниматора и режисьор Теодор Ушев. Той ще бъде във фокуса и на една от специалните прожекции – документалния филм Теодор Ушев: Невидими връзки на режисьора Борислав Колев и сценариста Мария Ландова. Отново Мария Ландова, но този път и като режисьор, ще представи документалния си проект Хала, посветен на художничката Моника Попова.

Невидими връзки